ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Αντιπαράθεση για την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τσάντες με χρήματα

Ειδικό Δικαστήριο: Αντιπαράθεση για την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τσάντες με χρήματα
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ενημέρωσαν το δικαστήριο, ότι πρόκειται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα EUROKINISS / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης ξέσπασε στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Αφορμή στάθηκε η κατάθεση της επί 40 χρόνια γραμματέως του επιχειρηματία Ευθαλίας Διαμαντή, σύμφωνα με την οποία «Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)».

Η πλευρά των συνηγόρων του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ενημέρωσε το δικαστήριο, ότι έχουν εντολή και πρόκειται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της κατάθεσής της. Τότε, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δυο συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα απαντώντας, στους συνηγόρους του πρώην υπουργού μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του, η οποία ανέφερε:

«Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί».

Πάντως, η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα, διευκρίνισε επικαλούμενη την κατάθεση της μάρτυρος, ότι «όσα είπε δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά κατέθεσε η μάρτυρας. Ούτε για Παππά, ούτε για Τσίπρα».

Νωρίτερα, κατέθεσε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής, ο οποίος όπως τόνισε, κλήθηκε από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, προκειμένου να «στήσει» εφημερίδα που θα εξέδιδε.

Πράγματι, μέσα σε 25 ημέρες, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, είχε σχεδιαστεί η εφημερίδα και τα σχέδια του αποδέχθηκε η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός της, όπως ανέφερε.

Όμως, σε σύντομο χρόνο, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Καλογρίτσας τον κάλεσε και του είπε ότι θα «αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους, θέλουν ένα κομματικό ελεγχόμενο διευθυντή».

Όπως, διευκρίνισε ο κ. Τσαγκρής, στην έκδοση της εφημερίδας «ο κ. Παππάς θα παρείχε πολιτική στήριξη», ενώ σε άλλο σημείο ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο κ. Παππάς είχε διαπράξει «πολιτικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής».

Ακόμη, κατέθεσε η τοπογράφος Άννα Βλασοπούλου και ο οικονομολόγος Διονύσιος Φελεμέγκας, εκτιμητές θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην αξία και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της έκτασης των 5.026 στρεμμάτων (εξ΄ αυτών τα 3.500 στρέμματα ήταν δασική έκταση) στην Ιθάκη (τα λεγόμενα βοσκοτόπια) ιδιοκτησίας του κ. Καλογρίτσα. Η επίμαχη έκταση είχε προταθεί το 2016 ως εγγύηση για τη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Νίκου Παππά. Αποκαλυπτικές και της αναξιοπιστίας της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έχει εδώ και 40 χρόνια στενή υπαλληλική σχέση και στενότατο δεσμό με τον κ. Καλογρίτσα και η οποία, προφανώς καθοδηγούμενη, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «φακέλους και χρήματα», χωρίς να προσκομίζει ούτε ένα στοιχείο.

»Ο αντιπερισπασμός της, με σαφή στόχευση την πολιτική εκμετάλλευση από τη Ν.Δ., και η ψευδής κατάθεσή της, εμπλουτισμένη με λάσπες και αλληλοσυγκρουόμενες και απιθανολογικές αναφορές, μολονότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, όπως τόνισε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανατράπηκε με την παραδοχή του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η μάρτυρας ουδέποτε συνέδεσε ροές χρήματος με τον κ. Νίκο Παππά, όπως δημόσια συμφώνησε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου.

»Στη διάψευση μέρους των αναφορών της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή προχώρησε, με την κατάθεσή του, και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Τσαγκρής, ο οποίος είχε κληθεί από τον κ. Καλογρίτσα, μήνες πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, να συνδράμει στον σχεδιασμό και έκδοση εφημερίδας του επιχειρηματία. Ο ίδιος, διαψεύδοντας την αναφορά της ότι ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε «πολλά χρήματα σε δημοσιογράφους επί 8 μήνες», κατέθεσε: «Η μάρτυρας τα έχει μπλέξει. Εργάστηκα 25 ημέρες και δεν έλαβα ούτε ευρώ».

»Ο κ. Τσαγκρής τόνισε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να πει ότι η έκδοση θα προχωρούσε κατʼ εντολή της τότε κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «τις εφημερίδες τις εκδίδουν οι εκδότες» και ότι «ο κ. Καλογρίτσας ήθελε πάντα να συμμετέχει στις εκδόσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως απέσυρε ακόμα και την «αίσθησή του για κομματική στήριξη στην εφημερίδα Καλογρίτσα» και σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είδε τον κ. Παππά. Ο κ. Μπασιάς, στενός συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, σε συνέχεια της πρώτης του κατάθεσης που διακόπηκε για προσωπικούς λόγους, δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο περί της δήθεν εμπλοκής του κ. Παππά στη συνεργασία της οικογένειας Καλογρίτσα με τη CCC ή τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το συμπέρασμα είναι ένα: Το αβάσιμο της κατηγορίας δεν μπορεί να σώσει κανένα ψέμα. Και οι λάσπες της κυρίας Ευθαλίας Διαμαντή δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ