ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; - Τι γράφει για το Καστελόριζο

Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; - Τι γράφει για το Καστελόριζο
«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο, ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα» αναφέρει ο Economist CNN Greece

Κινδυνεύει το Καστελόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; Είναι ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η βρετανική εφημερίδα Economist σε δημοσίευμα της με το συμπέρασμα να είναι ότι «...το Καστελόριζο θα μπορούσε να αποτελεί σημείο ανάφλεξης».

To δημοσίευμα περιλαμβάνει χάρτη που παρουσιάζει ως αντικρουόμενους ισχυρισμούς τις παράνομες βλέψεις της Τουρκίας προς τη διεθνή νομιμότητα και πραγματεύεται ακόμη και το ενδεχόμενο να εισβάλει η Τουρκία για να καταλάβει το νησί.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. ''Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά'', είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».

Ο Economist στέκεται επίσης στη γεωγραφία, υπενθυμίζοντας ότι «οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα». Παρουσιάζει, ωστόσο, ως απλή διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους ισχυρισμούς των Τούρκων για την ΑΟΖ.

economist.com


Το Καστελόριζο στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης

Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή. Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.

Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.

Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ