ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τι είπε για εκλογές, συγκυβέρνηση, Κασιδιάρη, υποκλοπές και τέως βασιλιά

Μητσοτάκης: Τι είπε για εκλογές, συγκυβέρνηση, Κασιδιάρη, υποκλοπές και τέως βασιλιά
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους στόχους της δεύτερης τετραετίας προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία για να αποκλειστεί το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σχετικά με τις εκλογές και την πιθανότητα συγκυβέρνησης, ο ίδιος ζητά αυτοδυναμία, αποκλείει συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή Βελόπουλο, αφήνοντας όμως ανοικτό το σχετικό ενδεχόμενο για το ΠΑΣΟΚ.  Αναφορικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση -στο πλαίσιο του Συντάγματος- ώστε να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εκλογές και τους στόχους της δεύτερης τετραετίας, την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, τις υποκλοπές, την κυβερνητική πολιτική και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για να μείνει εκτός Βουλής το κόμμα Κασιδιάρη.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Ο στόχος των εκλογών

«Την εντολή να κυβερνήσουμε μόνοι μας πιστεύω ότι την τιμήσαμε με συνέπεια και αυτό μας κάνει πιο σίγουρους, ότι και αυτή τη φορά οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εθνικών εκλογών που, όπως αναφέρει, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ο ίδιος είναι ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός που άλλαξε το κόμμα του -«δεν νομίζω ότι μοιάζει πολύ σήμερα με τη Ν.Δ. άλλων δεκαετιών», αναφέρει χαρακτηριστικά- ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία. Προσθέτει ωστόσο ότι «αν οι πολίτες με την ψήφο τους μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους».

Την ίδια στιγμή αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ανοίγει ωστόσο παράθυρο προς το ΠΑΣΟΚ μετά από τις δεύτερες κάλπες.

Η πρωτοβουλία για τις εγκληματικές οργανώσεις

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν η πρώτη τετραετία ήταν για την κυβέρνηση η τετραετία της μείωσης των φόρων, η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία, που θα δούμε πια αρκετά καλύτερους μισθούς, υπογραμμίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και καθηγητών.

Επιπλέον, προαναγγέλλει ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το κόμμα του Κασιδιάρη, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια, τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Πότε θα στηθούν οι κάλπες

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, επανέλαβε ότι από τον Απρίλιο και μετά οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. «Εγώ είμαι συνεπής στη δέσμευσή μου και εξάντλησα την τετραετία» τόνισε, ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε «πιστεύω ότι η χώρα θα έχει όφελος από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση» και πρόσθεσε «στη δεύτερη κάλπη, αν οι πολίτες μας δώσουν το ποσοστό το οποίο προσδοκώ, θα έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε μόνοι μας, αν μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας θα σεβαστούμε τη βούλησή τους». «Αλλά στη δεύτερη κάλπη» τόνισε.

Η θέση του για τις τηλεφωνικές επισυνδέσεις

Σε ερώτηση για τα σφάλματα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο λάθος» που δεν θα έπρεπε να συμβεί. Επαναλαμβάνει ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το παραμικρό για το θέμα. «Στην πορεία αναδείχθηκε μια συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους», σημειώνει.

Γιατί αποφάσισε να ταφεί δίχως τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Σε ερώτηση για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τόνισε: «Σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας. Με τον θάνατό του γράφεται σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που αφορούσε το πολιτειακό ζήτημα και έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με το δημοψήφισμα του 1974. Η Δημοκρατία μας έχει πολύ στέρεα θεμέλια και δεν νιώθει καμία απολύτως απειλή. Δεν θα έπρεπε όμως να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς. Άλλωστε και ο ίδιος τήρησε διακριτική στάση όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια του εκλιπόντος ώστε να αποδοθούν οι τιμές που πρέπει και να ταφεί στον τόπο όπου επιθυμούσε. Για τα υπόλοιπα τον λόγο έχει η Ιστορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ