ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το «καλεντάρι» των εκλογών και το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Μητσοτάκης: Το «καλεντάρι» των εκλογών και το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη
Στη συνεδρίαση στην οδό Πειραιώς, ο Πρωθυπουργός έθεσε και επισήμως τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη που θα βάζει «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη» ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποτρέψει -με κάθε θεσμικό μέσο- την επάνοδο στη Βουλή ενός νέου νεοναζιστικού μορφώματος.

«Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστον σε αυτό», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιθυμεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων σε μία αποφασιστική κίνηση που θα έστελνε ένα ισχυρό και συντεταγμένο μήνυμα ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου.

Στη συνεδρίαση στην οδό Πειραιώς, ο Πρωθυπουργός έθεσε και επισήμως τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα ενόψει των διπλών εκλογών που έρχονται.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν τη σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς όπως λένε το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι εκείνο που θα κρίνει και την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Εάν, πάντως, προκριθεί το σενάριο του Μαΐου -αντί του Απριλίου που παραμένει προσώρας το επικρατέστερο- αυτό σημαίνει δεύτερη κάλπη τον Ιούνιο, χωρίς όμως να διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

«Συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων μου προς όφελος της πατρίδας», δήλωσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του για ακόμη έναν χρόνο, στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, στη σκιά μάλιστα της νέας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από δημοσιεύματα που επικαλούνταν νέα στοιχεία γύρω από τη φερόμενη παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ.

Ήδη εξάλλου από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η ανανέωση της θητείας του κ. Φλώρου στην κορυφή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θεωρείτο κάτι περισσότερο από δεδομένη.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, πέρασε στην αντεπίθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σηκώνει τους τόνους και να μιλά για ρυπαρά δίκτυα που «διοχετεύουν ορισμένοι συστηματικά και προνομιακά σε συγκεκριμένους κύκλους». Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για επιθέσεις χωρίς τεκμήρια, σε μία μάλιστα πολύ ευαίσθητη συγκυρία -εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας- που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα.

«Εκτός από τους δημοσιογραφικούς του βραχίονες ο κ. Τσίπρας ενημερώνεται καθόλου για το τι γράφεται, τι λέγεται στην Τουρκία και πώς αξιοποιείται ως επιχειρηματολογία το περιεχόμενο των κομματικών του ανακοινώσεων;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αλλά και το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «απολύτως ψεύτικους, συκοφαντικούς και εκτός πάσης πραγματικότητας» ισχυρισμούς, φωτογραφίζοντας μία επίθεση λάσπης που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι τέτοιου είδους «πληροφοριακά δελτία» που παραπέμπουν σε δήθεν παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχουν, ούτε έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Ο κ. Τσίπρας εμπιστεύεται τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Ναι, όχι και γιατί;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάλεσε να απαντήσει ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η επίθεση στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, Αρχηγός ΓΕΣ ορίστηκε ο αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και Αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ