ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από ΔΕΗ
Οι βουλευτές σημειώνουν πως, παρότι εδώ και τριάμισι χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από ένα δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας επένδυση Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ κατέθεσαν οι βουλευτές- μέλη της εν λόγω Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel Ρουμανίας για την πιθανή απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων στις 14 Δεκεμβρίου, με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ορίζεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως, παρότι εδώ και τριάμισι χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από ένα δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας κι ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική.

Επισημαίνουν επιπλέον πως ο Όμιλος τον Αύγουστο του 2022 αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία, καθώς και πως, σύμφωνα δε με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία, δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία.

Θέτουν ακόμη ζήτημα δεοντολογίας δεδομένου ότι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης ήταν έως το 2019 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξετάζει σήμερα η ΔΕΗ να εξαγοράσει.

Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές αιτούνται η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ