ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Δια των συνηγόρων του θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς

Ειδικό Δικαστήριο: Δια των συνηγόρων του θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς δεν θα προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε όταν θα είναι η σειρά του να απολογηθεί, δήλωσαν οι δικηγόροι του κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Ειδικό Δικαστήριο INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την πρόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να μην προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε την ώρα της απολογίας του για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

«Ο Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι' ημών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του πρών υπουργού Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επίσης κατηγορούμενου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Όπως τόνισε ο κ. Μαντζουράνης, ο γιος του επιχειρηματία "έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να ξεκαθαριστεί εάν ο γιος ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο. Πάντως, αυτός είναι που έχει υπογρλαψει όλα τα χαρτιά. Υποβάλλουμε αίτημα να κληθεί και να εξεταστεί".

Από την πλευρά του κ. Καλογρίτσα αναφέρθηκε ότι εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, τότε θα ζητηθεί η κλήτευση άλλων τριών μαρτύρων. "Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες", ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της πλευράς Παππά. "Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί. Θεωρώ ότι δεν βλάπτει να προσέλθει", σημείωσε η κα Όλγα Σμυρλή.

Κώστας Βαξεβάνης: Το Documento δε σχετίζεται με τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO, δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κατέθεσε με τρόπο εμφατικό ότι η εφημερίδα του δεν χρηματοδοτήθηκε από τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικλών αδειών.

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας DOCUMENTO ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κλπ. Το πρώτο επιχερημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομύρα ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας», κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο εκδότης υποστήριξε ότι όταν ενδιαφέρθηκε να εκδώσει εφημερίδα τον πλησίασαν διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαφωνίες κατέληξαν ο Χρήστος Καλογρίτσας να είναι ο εκδότης. "Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συναίτεροι", κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και συνέχισε λέγοντας πως ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο οποίος ενοχλήθηκε από ο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ.Στουρνάρα. Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που στρέφονταν κατά του Κ.Μητσοτάκη και του Δ.Αβραμόπουλου που προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.

«Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Χρ.Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συνατήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το DOCUMENTO. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα "τι είναι αυτά που κάνεις;" Του είπα ότι εγώ αποχωρώ απο το Ντοκουμέντο και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το DOCUMENTO και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. κι εκείνος θα εισπέπραττε τη διαφήμιση.Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ.Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυηρετεί το αφήγημά της», κατέληξε ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Για την έκδοση του Ντοκουμέντου δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκε με τον κ Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωματικού εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα ο μάρτυρας είπε :«Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσα ς ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου , ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές».

Ασπογέρακας: Τί ξέρετε για τα 3 εκατ της εγγυητικής, άλλο που εσείς δεν πήρατε τίποτα από αυτά. Ήταν μία υπουργική παρέμβαση υπέρ Καλογρίτσα να συμβάλει στην πολυφωνία

Βαξεβάνης: Δεν γνωρίζω για τα 3 εκατ. Αν υπήρξε παρέμβαση θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ