ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός Τύπος: Οι νεοναζί προσπαθούν να επιστρέψουν στην ελληνική Βουλή

Γερμανικός Τύπος: Οι νεοναζί προσπαθούν να επιστρέψουν στην ελληνική Βουλή
«Στην ουσία το κόμμα του Κασιδιάρη είναι μια διάδοχη οργάνωση της Χρυσής Αυγής», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου INTIME

Τις προσπάθειες του Ηλία Κασιδιάρη, πρώην βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» και καταδικασμένου ως μέλος της ηγετικής ομάδας στην εγκληματική οργάνωση, να επανέλθει στην πολιτική με το Εθνικό Κόμμα «Έλληνες», σχολιάζει ο γερμανικός Tύπος.

Ειδικότερα η Deutsche Welle μεταφέρει σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschlands στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Κάνει από το κελί του εκστρατεία, […] μέσω ενός καναλιού στο YouTube. Το επιτελείο του συντονίζει επιδέξια τα τηλεφωνικά μηνύματα του ιδρυτή του κόμματος από τη φυλακή με παλαιότερα βίντεο από συγκεντρώσεις και κοινοβουλευτικές ομιλίες.

Έτσι φαίνεται στους ανυποψίαστους θεατές σαν ο Κασιδιάρης να μιλάει ήδη ξανά στην αίθουσα της ολομέλειας. Τώρα έχει φτάσει τους 122.000 συνδρομητές».

Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει πως «ο Κασιδιάρης, του οποίου το αριστερό χέρι κοσμεί ένα μεγάλο τατουάζ με σβάστικα, αποφεύγει τώρα τις νεοναζιστικές θέσεις και προσπαθεί να έχει απήχηση σε ευρύτερες εκλογικές ομάδες της εθνικιστικής δεξιάς. Στην ουσία, ωστόσο, το κόμμα είναι μια διάδοχη οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Ακόμη, επισημαίνεται πως σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Κασιδιάρη συγκεντρώνει ποσοστό 2,7% μέχρι στιγμής, ενώ «το δυναμικό ψήφων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι υποστηρικτές των ακροδεξιών κομμάτων συχνά αποκρύπτουν τις προθέσεις ψήφου τους στις έρευνες».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την επάνοδο των νεοναζί.

«Ωστόσο, το μεταδικτατορικό ελληνικό Σύνταγμα θέτει υψηλά εμπόδια για την απαγόρευση των κομμάτων. […] Η απόφαση για την απαγόρευση θα ληφθεί από τον Άρειο Πάγο», όμως λόγω των σχετικών διεξοδικών ερευνών που απαιτούνται, πιθανότατα θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.

Το δημοσίευμα καταλήγει πως «ο Κασιδιάρης έχει προνοήσει για το τι θα συμβεί εάν πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Τότε, την προεδρία θα αναλάβει ένας ξάδερφός του. Το όνομα του αχυρανθρώπου: Ηλίας Κασιδιάρης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ