ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε τράπεζες: Επιβραβεύστε τους καλούς πελάτες - Μην ξεχνάτε τους συνεπείς

Μητσοτάκης σε τράπεζες: Επιβραβεύστε τους καλούς πελάτες - Μην ξεχνάτε τους συνεπείς
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απέτρεψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων σε δύσκολες συνθήκες ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi

Τη θέση πως οι τράπεζες πρέπει να επιβραβεύουν τους «καλούς πελάτες» εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση απέτρεψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων σε δύσκολες συνθήκες.

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%, εκεί τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί μας τα παρέδωσε. Σήμερα είναι κάτω του 10%. Κανείς δεν μιλάει για συστημικό πρόβλημα πια στις ελληνικές τράπεζες. Όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν ήταν έτσι, υπήρχε μεγάλη ανησυχία για συστημικό κίνδυνο όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουμε δει κάποιες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως θα ανέμενε «έναν πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται», υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια φάση σήμερα που υπάρχει πιστοληπτική επέκταση, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες δανειοδοτήσεις και οι τράπεζες προφανώς πρέπει να ανταγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο».

«Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτονται να κάνουν και οι τράπεζες με κάποιο τρόπο. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «πολλές φορές σηκώνουν το βάρος, πολλές φορές εις βάρος άλλων δαπανών, με μεγάλη δυσκολία μπορούν να τα βγάζουν πέρα».

«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε δυσκολία για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεωκοπίας, αλλά και πάρα πολλούς άλλους οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με μεγάλες δυσκολίες επιλέγουν αυτόν τον δρόμο που είναι και ο σωστός δρόμος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ