ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πρόταση μομφής: «Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης»

Μητσοτάκης για πρόταση μομφής: «Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης»
Από την Κρήτη την οποία επισκέπτεται η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Καλοδεχούμενη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είχε προκαλέσει από καιρό τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να την υποβάλει.

H πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε από την Κρήτη την οποία επισκέπτεται για την παρουσιάση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη Λότζια όπου βρισκόταν, πήρε το λόγο. Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας».

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στον διχασμό και στην πόλωση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών», συνέχισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τη τοπική ιστοσελίδα creta24.

Συμπλήρωσε δε, ότι «εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε, λοιπόν, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Και νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να την κάνουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Να μιλήσουν οι υπουργοί για το έργο τους.

«Και βέβαια θα μιλήσουμε και για τα θέματα του Κράτους Δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα έγιναν την περασμένη τετραετία. Είμαστε, λοιπόν, απολύτως έτοιμοι για αυτή την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη και εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το «νέφος» της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να τους μιλήσουν για το μέλλον τους.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και γιατί ταυτόχρονα δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν της χώρας. Διότι δεν θέλει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, δήλωσε μετά βεβαιότητας ότι «από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας».

Ξεκινά στις 18:00 η τριήμερη συζήτηση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά από μια ιδιαίτερα υψηλών τόνων ομιλία κατά την οποία χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ένοχο» και «εντολέα του παρακράτους».

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ξεκινά στις 18:00 σήμερα Τετάρτη (25/1) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ζήτησε από τη ΑΔΑΕ επίσημο έλεγχο για να διαλευκανθεί εάν πράγματι υπήρχαν επισυνδέσεις για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον ΑΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειαςκ. Λιακόπουλο, τον πρώην και νυν επικεφαλής της επιτροπής Εξοπλισμών κ. Λάγιο και κ. Αλεξόπουλο και τον ΑΓΕΣ κ. Λαλούση.

«Η απάντηση ήταν έξι στα έξι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε "στόχους" κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Απευθυνόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης, τόνισε ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να «καταπιούν» αυτή την κατάσταση, είτε γιατί εκβιάζονται, είτε γιατί σκέφτονται την επανεκλογή τους, είτε γιατί θέλουν να αφήσουν τον κ. Μτησοτάκη να πιει μόνος το ποτήρι του εξευτελισμού.

«Σας συμπονώ και σας κατανοώ αλλά εμείς αυτή την εκτροπή δεν πρόκειται να την καταπιούμε», σημείωσε.

Γεραπετρίτης: «Εκείνος που έβαζε κουκούλες σε φερέφωνα δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο»

«Σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής .

«Είναι μεγάλη ευκαιρία που μας δίνετε και σας ευχαριστούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών και να δούμε πράγματι αν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά ή αν έχει επιτελέσει ένα έργο καλύτερο. Ευτυχώς είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις», είπε ζητώντας την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης, για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

«Αφ' ετέρου θα έχουμε μια άλλη ευκαιρία. Το τελευταίο διάστημα σας είχαμε λίγο χάσει. Είχαμε μια σχετική αφωνία σας και δεν ήταν από ίωση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε σήμερα το πόρισμά του».

«Μπράβο που μας βγάλατε αμετάκλητα ενόχους. Ένοχος ένοχον δεν ποιεί. Εκείνος που έχει ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος που έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες. Εκείνος που είχε χρήση και γνώση εκείνων που ήταν εγκληματική οργάνωση, εκείνος που ακούγεται ότι είχε διασύνδεση με μαύρο χρήμα δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση στο εξωτερικό, ζητά την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω. Υπάρχουν κρίσιμες στιγμές και δεν θα τις αποφύγετε. Είναι οι επόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ