ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί κατέθεσε τώρα πρόταση δυσπιστίας – Τι λένε διαφωνούντες βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί κατέθεσε τώρα πρόταση δυσπιστίας – Τι λένε διαφωνούντες βουλευτές
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ αναγκάζονται να πάνε στη Βουλή και για τρεις ημέρες «να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη» Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζουν πως ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας τους σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του είναι πως φοβάται διαρροές από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, «για έναν βουλευτή είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που παρανομεί κι αυτό επιβεβαιώνεται πλέον και με αποδείξεις».

Στο επιχείρημα, εξάλλου, το οποίο χρησιμοποίησαν κατ’ ιδίαν κι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα συσπειρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διατείνονται πως ναι μεν δεν έχουν ψευδαισθήσεις πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά εκτιμούν θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας ένας οι βουλευτές της συμπολίτευσης «θα δικαιολογούν το παρακράτος», μετατρέποντάς, όπως αναφέρουν, το σκάνδαλο των υποκλοπών «από σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προσθέτουν πως ο κ. Τσίπρας επιμένει να κινείται θεσμικώς, κορυφώνοντας τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες με το πιο ισχυρό όπλο που έχει, δηλαδή την πρόταση δυσπιστίας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Όσον αφορά, εξάλλου, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή κι Αντώνη Σαμαρά, αλλά κι όσους από τη ΝΔ είχαν πει πως είναι αδιανόητα τα σενάρια των παρακολουθήσεων αν αποδειχθούν, εκτιμούν πως δεν επιθυμούν να δώσουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πτώση του, γι’ αυτό και θα τον αφήσουν να πιει μόνος το πικρό ποτήρι της ήττας στις εκλογές, ώστε η ευθύνη της να ανήκει ολοκληρωτικά στον ίδιο.

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές του αναγκάζονται να πάνε στη Βουλή και για τρεις ημέρες να υπερασπίζονται το «παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη», ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τις αποκαλύψεις ως «κανονικότητα», να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από την μιντιακή τους υπεροπλία και στη λογική πως δεν έγινε και τίποτα: «Όσο κι αν θα προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».

Παραλλήλως, επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί «μετά από έξι μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών να απαντήσει για το σκάνδαλο στο οποίο είναι πρωταγωνιστής με αποδείξεις πλέον, την ώρα που η προϊούσα φθορά του εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια».

Κάνουν, μάλιστα, λόγο στην Κουμουνδούρου για περαιτέρω πολιτική απομόνωση του πρωθυπουργού και της ΝΔ από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, με ενίσχυση μάλιστα ενός πολιτικού και κοινωνικού «αντιμητσοτακικού» μετώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλούν και για περαιτέρω εμβάθυνση του χάσματος Μητσοτάκη με ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας με νόημα πως κι ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται ενώπιον ιστορικών ευθυνών: «Ένας προς ένας οι βουλευτές και οι υπουργοί της ΝΔ θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους. Θα υπερψηφίσουν την κατάλυση του Συντάγματος, θα επικροτήσουν τις μαφιόζικες πρακτικές Μητσοτάκη, θα υπερψηφίσουν ακόμα και την ίδια την παρακολούθησή τους πολλοί εξ αυτών;», αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου.

Βουλευτές, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν σύμφωνοι με την πρόταση μομφής υποστηρίζουν στο CNN Greece πως θα ήταν προτιμότερο ο κ. Τσίπρας να παρέπεμπε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές τον κ. Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας πως δίνουν και μια ευκαιρία στη ΝΔ να ξεγλιστρήσει πηγαίνοντας την πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα Καλογρίτσα και της «μικρής Μαρίας», δίνοντας της και πάτημα να ισχυρίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει σε διακινδύνευση την εθνική ασφάλεια υπερτονίζοντας την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την πρόταση δυσπιστίας υπέγραψε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ