ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του

Εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του
Eurokinissi

Κυβερνητικό έργο θέλει να επιδείξει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας και εξ αυτού του λόγου παροτρύνει τους υπουργούς του να εντατικοποιήσουν την δουλειά τους στα υπουργεία.

Η κυβέρνηση θέλει να δραπετεύσει από την εσωστρέφεια που προκαλεί η συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, δείχνοντας πως εργάζεται και προωθεί σημαντικές τομές σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξήγησε χθες διεξοδικά την φιλοσοφία του αναπτυξιακού νόμου, ενώ σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζει το μητρώο για τα on line media στην βάση του καθορισμού κριτηρίων λειτουργίας των διαδικτυακών sites και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και, μάλιστα, χθες κάλεσε στο Μαξίμου τόσο τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με την ιδιότητα του συνταγματολόγου για να τους ζητήσει να ασχοληθούν επισταμένως με το θέμα το επόμενο διάστημα.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι στις 24 Ιουλίου –την επέτειο δηλαδή από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας– να παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, ούτως ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει εντατικός διάλογος με κόμματα αλλά και με την κοινωνία για την κορυφαία αυτή θεσμική αλλαγή.

Κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ενσωματώσει τον εκλογικό νόμο στην συνταγματική αναθεώρηση, ούτως ώστε να μην γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ωστόσο υπάρχουν και άλλες απόψεις που συγκλίνουν στην θεωρία ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένη από την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Παίζεται η απλή αναλογική"

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα εφόσον ο πρωθυπουργός ανάψει το πράσινο φως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο άλλες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι πρέπει και το κόμμα να πάρει αποφάσεις ως προς αυτήν την θεσμική αλλαγή.

Πάντως, το επίμαχο στοιχείο ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αφορά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική. Η βασική κατεύθυνση του κόμματος παραδοσιακά κινείται υπέρ της απλής αναλογικής και σ’ αυτό επιμένουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει να ισχύει ένα bonus για το πρώτο κόμμα της τάξης των 30 εδρών και οι υπόλοιποι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική. Όμως, το θέμα υπερβαίνει το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και θα αποφασιστεί συλλογικά μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Πάντως φαίνεται ότι το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ