ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας από Βρυξέλλες: «Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι κεντρικό θέμα στην ΕΕ»

Tσίπρας από Βρυξέλλες: «Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι κεντρικό θέμα στην ΕΕ»
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, με ένα δίκαιο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης για να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

«Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι κεντρικό θέμα στην ΕΕ για τη διάβρωση του κράτους δικαίου», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος  στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες.

Κι αυτό γιατί, κατά τον ίδιο, την άλλη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλειά του θα συζητήσει τη «διάβρωση» του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ: «Είναι προφανές ότι αυτοί που υποκριτικά μας έλεγαν πως θέλουν να μείνουμε στην ΕΕ, μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανάφερε αρχικώς πως τούτη την ώρα η σκέψη μας είναι στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν είναι ώρα να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στην Συρία που δεν επιτρέπουν να σταλεί η βοήθεια εκεί. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ σε μια προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα».

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας που θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισε μια πολύ κρίσιμη συζήτηση, που αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας: «Πρέπει, όμως, να γίνει αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη και όχι από αυτούς που έχουν δυνατότητα. Αλλιώς δεν θα έχουμε σε λίγο Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια Γαλλογερμανική Ένωση με πολλούς δορυφόρους».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται οι κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με την μορφή εγγυήσεων για να μην εγγραφούν στο χρέος.

«Τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι απαιτείται βεβαίως ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, με ένα δίκαιο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης για να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής.

«Είναι ένα κοινό πρόβλημα, να το διαχειριστούμε όλοι μαζί», κατάληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ