ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Ανδρουλάκη για «Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας»

Πρόταση Ανδρουλάκη για «Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας»
Για το προσφυγικό ανέφερε ότι δεν μπορεί να πέφτει το βάρος στις πρώτες χώρες εισδοχής, αλλά απαιτείται δίκαιη κατανομή στις χώρες της ΕΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, το οποίο θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες, πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ταμείο θα δίνει έμφαση στην παραγωγική βάση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας των αδύναμων οικονομιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στηλίτευσε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πέφτει το βάρος στις πρώτες χώρες εισδοχής, αλλά απαιτείται δίκαιη κατανομή στις χώρες της ΕΕ.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση και βεβαία εν μέσω της ενεργειακής περιπέτειας, που αυξάνει τις ανισότητες και την ενεργειακή φτώχεια, η Ευρώπη έχει χρέος να πάρει γρηγορότερα αποφάσεις. Αποφάσεις αλληλεγγύης. Γι’ αυτό προτείνω ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες και την παραγωγική τους βάση για νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστική οικονομία.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας και σε προγράμματα κοινωνικών κατοικιών, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι το κόστος διαβίωσης καθώς τα ενοίκια αυξάνονται καθημερινά.

Αναφορικά με το προσφυγικό, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο Κανονισμός “Δουβλίνο ΙΙΙ” να ρίχνει το βάρος στις πρώτες χώρες εισδοχής και γ’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί. Να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή ώστε οι χώρες να έχουν μόνιμα προγράμματα μετεγκατάστασης και η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της Ε.Ε. και όχι μόνο στην πρώτη χώρα. Αυτές οι πολιτικές θα μας κρατήσουν ενωμένους και οι ευρωπαϊκοί λαοί θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον ευημερίας και προοπτικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ