ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποσυνδέει ο Νίκος Δένδιας τη βοήθεια στην Τουρκία με τις σχέσεις με τη γείτονα

Αποσυνδέει ο Νίκος Δένδιας τη βοήθεια στην Τουρκία με τις σχέσεις με τη γείτονα
Ο υπουργός Εξωτερικών, εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, και πως ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά του αποδεικνύει το ήθος του «και πρέπει να μείνουμε εκεί» (Greek Foreign Ministry via AP)

Διαχώρισε ο Νίκος Δένδιας τη βοήθεια που ομόθυμα προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας από τη Θεσσαλονίκη σε ερώτηση εάν η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα που παρατηρείται μετά το σεισμό θα διαρκέσει, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν θέλει με κανέναν τρόπο να συνδέσει τη βοήθεια της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο λαό, με οποιοδήποτε γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, και πως ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά του αποδεικνύει το ήθος του «και πρέπει να μείνουμε εκεί».

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να συσχετίσω τη βοήθεια που η Ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία -οφείλω να πω ομόθυμα- παρέχει προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο πέρα από το Αιγαίο, είτε στην Τουρκία, είτε στη Συρία, με οποιοδήποτε γεωπολιτικό αποτύπωμα, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια, είτε με οποιαδήποτε διαφορά. Είναι διαφορετικά πράγματα. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία με τη συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει το ήθος το οποίο έχει και πρέπει να μείνουμε εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός εξωτερικών, επισκέφθηκε τον τομέα Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και ενημέρωσε τον Σταύρο Καλαφάτη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, για τους καταστροφικούς σεισμούς, για τη βοήθεια που η χώρα μας επιχειρεί να μεταφέρει για τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Συζήτησαν ακόμη για τη γεωπολιτική σημασία της Μακεδονίας και της Θράκης με τον κ. Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια «για να αναβαθμίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο της πολύ σημαντικής αυτής περιοχής».

Στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχώρησε, με πλοίο από το λιμάνι του Κερατσινίου (πύλη G2) προς την Αλεξανδρέττα, το πρώτο κύμα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μεταφέρει έξι φορτηγά με είδη αυστηρά που έχουν ζητηθεί από τουρκικής πλευράς, όπως κουβέρτες, σκηνές, υπνόσακους και χημικές τουαλέτες. Όπως έγινε γνωστό "τα στοιχεία των προς φόρτωση ειδών ανέρχονται σε 250 κυβικά μέτρα, από τα οποία: 240 κυβικά –κουβέρτες/κλινοσκεπάσματα, 2 κυβικά θερμαντικά, 2 κυβικά φαρμακευτικά υλικά/φάρμακα, 6 κυβικά είδη προσωπικής υγιεινής".

Η ομάδα εργασίας των κυβερνητικών στελεχών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, που έχει συγκροτηθεί για την οργάνωση, τη συγκέντρωση και την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού, έχει ομαδοποιήσει τα είδη που φορτώνονται στο πλοίο.

Στο λιμάνι για την αναχώρηση του πλοίου ήταν μεταξύ άλλων, o Ανδρέας Κατσανιώτης υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, o υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος γενικός γραμματέας Λιμένων, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτσιγές, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μυκόνου Κωσταντίνος Κουκάς, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης και άλλα στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Φεύγουν φάρμακα και στη Συρία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται επίσης να σταλεί αεροπορικώς φαρμακευτικό υλικό στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη από περιφέρειες, δήμους, Εκκλησία, σχολεία, φορείς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρεται οδικώς στις σεισμόπληκτες περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές, η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αττική και θα μεταφέρεται με πλοίο. Επίσης σημειώνεται πως το υγειονομικό υλικό θα φθάνει στις πληγείσες περιοχές αεροπορικώς. Όπως διαμηνύεται, στόχος είναι η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η ανταπόκριση φορέων και ιδιωτών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία είναι τεράστια, όπως έχει δηλώσει ο Ανδρ. Κατσανιώτης.

Το ευχαριστώ της τουρκικής Πρεσβείας

Τις ευχαριστίες της προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του στους σεισμόπληκτους, εκφράζει σε μήνυμά της η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού.

Η τουρκική Πρεσβεία αναφέρεται και στα μηνύματα υποστήριξης που είναι γραμμένα πάνω στις κούτες με τα είδη πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται, λέγοντας ότι «μας συγκινούν όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ