ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων - Η απάντηση Πλεύρη

Κουτσούμπας: Να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων - Η απάντηση Πλεύρη
Το ΚΚΕ ζητά να απογορευτούν συνολικά όλες οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και να μην γίνει αύξηση τιμών IN TIME / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη φαρμακευτική τους περίθαλψη, είχε ως στόχο να αναδείξει η σχετική επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στην οποία απάντησε την Παρασκευή (17/02) στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Τα άδεια ράφια των φαρμακείων θα εναλλάσσονται με τα λίγο πιο γεμάτα και πάντα θα χρυσοπληρώνει ο λαός για το φάρμακο που χρειάζεται, όσο κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι οι ανάγκες του λαού» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων που ήταν οξυμένες το προηγούμενο διάστημα.

Το ΚΚΕ ζητά να απογορευτούν συνολικά όλες οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και να μην γίνει αύξηση τιμών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μέρος των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες για την υγεία τους, δηλαδή συνολικά στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

«Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά που αποδεικνύουν πόσο άθλια είναι η κατάσταση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην περιοχή της Αργολίδας, όπου επίτοκος γυναίκα καλείται να υπογράψει ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη να γεννήσει, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει παιδίατρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο τόνισε:

«Οι μεγαλοστομίες όλων σας για τους «ψηφιακούς εκσυγχρονισμούς», τις «καινοτομίες», την εξειδίκευση των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ για την Υγεία αποδείχτηκαν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα για να κρυφτεί το σάπιο για τον λαό περιεχόμενό του. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού μητρώου ανισοτήτων του ΟΟΣΑ ξεφτιλίζει -δεν μπορώ να το πω αλλιώς- την πολιτική σας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει οργανωμένη στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου», ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό επαγγελματιών σε ειδικότητες στον τομέα της Ογκολογίας», ότι «η δυναμικότητα υπηρεσιών ακτινοθεραπείας είναι χαμηλή. Και άλλα πολλά».

Αναφορικά με το θέμα των ράντζων, ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι «προβάλλετε τη «συμπληρωματική» αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με θεσμοθετημένο τρόπο, όπως είναι οι συμβάσεις των δημόσιων νοσοκομείων για αξιοποίηση υποδομών του ιδιωτικού τομέα, π.χ. για να μειωθούν τα «ράντζα» στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, ξανά πριμοδοτείτε τον ιδιωτικό τομέα με ζεστό χρήμα, αντί να εφαρμόσετε μέτρα που έχουν προτείνει εδώ και χρόνια οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους. Έχετε ενστερνιστεί πλήρως την αντίληψη της Υγείας ως «κόστος» για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου η αύξηση των πληρωμών των ασθενών για τις ανάγκες της υγείας τους είναι προδιαγεγραμμένη».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, σε όλους αυτούς που με τη δουλειά τους παράγουν τεράστιο πλούτο με τη μορφή της επιστημονικής γνώσης, των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με τη μορφή της εκπαίδευσης ενός σχετικά πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Φαίνονται οι μεγάλες δυνατότητες. Όμως, αυτές οι δυνατότητες, όλο και πιο δύσκολα, όλο και λιγότερο, αξιοποιούνται για τις ανάγκες της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Τα μέτρα για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού στα εξωνοσοκομειακά από 2,032 δισ. ευρώ το 2019 σε 2,125 δισ. το 2023 και από 500 εκατ. το 2019 στα νοσοκομειακά σε 537 εκατ. το 2023. «Παίρνουμε εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία. Και το 2022 κλείνουμε 920 εκατομμύρια προϋπολογισμούς με εκπτώσεις 450 εκατομμύρια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης 250 εκατομμυρίων να δοθεί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση όσων κάνανε επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου εντός της χώρας».

Ως προς τις ελλείψεις φαρμάκων, τόνισε ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα».

Ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

«Βάλαμε το πλαφόν του clawback στα φτηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ, για μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας. Επεκτείναμε επ΄ αορίστον την απαγόρευση, σε όλες τις δραστικές ουσίες που φαινόντουσαν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης, των παράλληλων εξαγωγών. Υποχρεώσαμε να υπάρχει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η ΗΔΙΚΑ κλείδωνε το δικαίωμα στη συνταγογράφηση που έχει ο γιατρός (…) όταν το φάρμακο ήταν προς έλλειψη, για να μην συνταγογραφεί φάρμακο που δεν θα το έβρισκε ο πολίτης. Βγήκε λίστα από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που έχουν γενόσημο.

Σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία ζητήσαμε και την μεγαλύτερη εισαγωγή από τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων που δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελληνικές εταιρείες. Συνεχίσαμε τους ελέγχους που γίνονται, ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχουν κλείσει και άλλες φαρμακαποθήκες από τότε, που δεν συμμορφώνονταν στο κομμάτι και δεν δήλωναν στον ΕΟΦ την επάρκεια την οποία έχουν. Ολοκληρώνεται και ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρείες, εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν, εάν δικαιολογείται. Μέσω του ΙΦΕΤ κάναμε στοχευμένα εισαγωγές».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα, όμως στην τελευταία ενημέρωσή του, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα.

Ως προς τα ράντζα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «χθες στο λεκανοπέδιο, συνολικά κλείσαμε με 8 ράντζα τα οποία θα απορροφηθούν σήμερα. Ο Ευαγγελισμός κινείται πλέον χωρίς να βγάζει επικουρικές κλίνες – ράντζα. Το πιο δύσκολο νοσοκομείο που ήτανε Το Αττικό, από τα 120, αυτή τη στιγμή κινείται κάτω από τα 40. Μία σειρά από δέσμη μέτρων πάρθηκαν και αναπτύχθηκαν κλίνες. Έγινε μια συμφωνία με κάποιες ιδιωτικές κλινικές, και μπορεί ο πολίτης να μεταφέρεται σε μία ιδιωτική δομή και να συνεχίσει τη θεραπεία του χωρίς καμία συμμετοχή και όλη τη θεραπεία δωρεάν».

Τέλος, για το πρόβλημα που προέκυψε με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν όλα, όπως έχουν προβλεφθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ