ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Νικολάου κατά ΣΔΟΕ: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη – Όλα έγιναν νόμιμα

Πυρά Νικολάου κατά ΣΔΟΕ: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη – Όλα έγιναν νόμιμα
Η κ. Νικολάου διερωτάται πως την ίδια ημέρα που εκδόθηκε το πόρισμα της υπηρεσίας, έφτασε στα χέρια της εφημερίδας Documento. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προσφυγή στη δικαιοσύνη προαναγγέλλει η Σοφία Νικολάου, υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού κατά τη θητεία της στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η κ. Νικολάου εξαπολύει πυρά κατά του ΣΔΟΕ αναφέροντας ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν με «νόμιμα και ξεκάθαρα», πως έχει στα χέρια της όλο το φάκελο των προμηθειών ο οποίος είναι και στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

«Είναι απορίας άξιον πώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραστατικά καλής εκτέλεσης των προμηθειών», τονίζει η κ. Νικολάου και διερωτάται γιατί το ΣΔΟΕ «αγνόησε τα αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία αιτιολογούσαν πλήρως τις επιλογές των συγκεκριμένων εταιρειών».

Η κ. Νικολάου δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη «εναντίον οιουδήποτε» και προσθέτει πως δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω και δεν θα διστάσει να συγκρουστεί «με οποιαδήποτε υπηρεσία τολμά να αμφισβητήσει την ηθική μου και την ακεραιότητά μου».

Στρέφει τα βέλη της και κατά της εφημερίδας Documento που δημοσίευσε το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ρωτώντας πως γίνεται την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε το πόρισμα να βρίσκεται στα χέρια των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

«Τεράστια επιτυχία. Άραγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Βαξεβάνη; Και πόσο τυχαία είναι η προ ολίγων ημερών «επίσκεψη» του κ. Πολάκη στον ΣΔΟΕ, με τη σύνταξη του συγκεκριμένου πορίσματος και τη δημοσίευσή του; Έχει άραγε εσωτερική πληροφόρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη εφημερίδα; Ή μήπως τα «χαλκεία» που κατασκευάζουν ενόχους έχουν κοινό κέντρο;», αναφέρει η κ. Νικολάου

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Νικολάου

Αναφορικά με δημοσιεύματα για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:
· Όλες οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή που θα κατέθετε κάθε εταιρεία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομικές προσφορές.
· Βασική προϋπόθεση για την υπογραφή των συμβάσεων ήταν η δυνατότητα κάθε εταιρείας να παραδώσει άμεσα το υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες που προέκυψαν με τα απανωτά κύματα πανδημίας κορωνοϊού. Κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία. Αν μια εταιρεία δεν μπορούσε να δεσμευτεί για την άμεση παράδοση αποκλειόταν, ακόμη κι αν είχε καταθέσει χαμηλότερη τιμή. Βασικός στόχος της Γενικής Γραμματείας ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να προστατέψουμε τη ζωή των 17.000 κρατουμένων και των εργαζόμενων στα 34 Καταστήματα Κράτησης. Και γι’ αυτό δεν θα κάναμε καμιά έκπτωση.
· Όλη η διαδικασία, (φάκελος, προσφορές, επιλογή αναδόχου), έγινε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προκειμένου να είναι όλα απολύτως νόμιμα και ξεκάθαρα.
· Όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση. Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.
· Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις προμήθειες ελέγχθηκαν ώστε να είναι πλήρως ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους, τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίστηκαν κατά το στάδιο της ανάθεσης και δεν υπήρξε ουδεμία παρέκκλιση. Εξαιρέθηκαν όλες εκείνες οι εταιρείες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.
· Έχω στα χέρια μου όλο τον φάκελο με τις προσφορές, τις αντιπροσφορές, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, ποιες εταιρείες μπορούσαν να υλοποιήσουν ταχύτατα την προμήθεια του υγειονομικού υλικού, ποιες επελέγησαν και ποιες αποκλείστηκαν και γιατί. Ο φάκελος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
· Είναι απορίας άξιον πώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραστατικά καλής εκτέλεσης των προμηθειών. Έχω όλα τα σχετικά έγγραφα τα οποία ήδη έχουν δοθεί υπηρεσιακώς και στις αρμόδιες αρχές. Άραγε γιατί το ΣΔΟΕ αγνόησε τα αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία αιτιολογούσαν πλήρως τις επιλογές των συγκεκριμένων εταιρειών; Πώς στήριξε ένα πόρισμα χωρίς να λάβει υπόψη του επίσημα στοιχεία;
· Στο πόρισμα αναφέρεται συμπερασματικά ότι: «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ». Άραγε τι πόρισμα είναι αυτό που λέει ότι «θα μπορούσε;» Δηλαδή μπορεί και να… «μην μπορούσε;»
· Θέλω να δώσω… συγχαρητήρια στην εφημερίδα Documento για την αποκλειστικότητά του. Ένα πόρισμα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου βρέθηκε την ίδια ημέρα στα χέρια των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Τεράστια επιτυχία. Άραγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Βαξεβάνη; Και πόσο τυχαία είναι η προ ολίγων ημερών «επίσκεψη» του κ. Πολάκη στον ΣΔΟΕ, με τη σύνταξη του συγκεκριμένου πορίσματος και τη δημοσίευσή του; Έχει άραγε εσωτερική πληροφόρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη εφημερίδα; Ή μήπως τα «χαλκεία» που κατασκευάζουν ενόχους έχουν κοινό κέντρο;
Δηλώνω για ακόμη μια φορά ότι οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με ξεκάθαρους όρους και δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό.
Κι επειδή δεν είμαστε χθεσινοί σε αυτή τη χώρα, δηλώνω ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον οιουδήποτε.
Δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω, δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με οποιαδήποτε υπηρεσία τολμά να αμφισβητήσει την ηθική μου και την ακεραιότητά μου.
Στη ζωή μου, την επαγγελματική μου δραστηριότητα, την πολιτική μου καριέρα είμαι διάφανη, κι έτσι θα παραμείνω. Όλοι αυτοί οι άθλιοι συκοφάντες θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ