ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Το «ευχαριστώ» για τη βοήθεια στην Τουρκία

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Το «ευχαριστώ» για τη βοήθεια στην Τουρκία
Κατά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας (20/2), προερχόμενος από την Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε κατ’ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό.

Κατά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και ο Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας παρακάθησαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

«Έχουμε εμβαθύνει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και στο στρατιωτικό και στο ενεργειακό μέτωπο. Ευελπιστούμε να μην εξαρτόμαστε τόσο πολύ από το ρωσικό αέριο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες από το σαλόνι στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας: «Έχουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία έθεσε υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας. Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ράγισε η καρδιά μας από την καταστροφή στην Τουρκία» και προσθέτοντας πως ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια.

«Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δυο χωρών μας. Προσβλέπω να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των δυο λαών μας», τόνισε από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν και εξέφρασε την πολύ μεγάλη χαρά που είναι στην Αθήνα.

«Είναι δύσκολοι οι καιροί είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε την «πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας πως «ένα από τα πράγματα που μας ενώνουν, είναι η κοινή πεποίθηση ότι οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτερα με τη δημοκρατία, με τη συνεργασία».

Οι δυο τους έχουν κατ’ιδίαν συνομιλία, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.

Στο δείπνο θα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση που αφορούν την άμυνα της χώρας.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν θα παραστεί στο δείπνο για προληπτικούς λόγους.

Υποδοχή στο αεροδρόμιο από τον Τσούνη

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπλίνκεν από την Τουρκία, προσγειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

«Καλησπέρα Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη γενέτειρα της δημοκρατίας ως υπουργός Εξωτερικών. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν», έγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ