ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν σε Τσίπρα: Φταίει ο Τραμπ, όχι εμείς

Μπλίνκεν σε Τσίπρα: Φταίει ο Τραμπ, όχι εμείς
Δεν είναι λύση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε αντάλλαγμα για αμερικανικές εγγυήσεις Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Σε καλό κλίμα, όπως πληροφορείται το CNN Greece, διεξήχθη η μισάωρη περίπου συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Άντονι Μπλίνκεν το μεσημέρι της Τρίτης (21/2) σε αίθουσα στο ισόγειο του ξενοδοχείου της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μάλιστα, φέρεται να παρέπεμψε στην προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις παθογένειες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε σχέση με την Τουρκία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για το ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως το μείζον για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ασκώντας πίεση στη γείτονα για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν είναι λύση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε αντάλλαγμα για αμερικανικές εγγυήσεις, όπως φέρεται να προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την ανάγκη για τερματισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και για επιστροφή στη διπλωματία, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και σταθερότητας, καθώς κι ως οικονομικό κι ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Παρόντες στη συζήτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ήταν κι ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς κι ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ