ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου(;)

Πολάκης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου(;)
Τα «σύννεφα» στις σχέσεις Τσίπρα- Πολάκη δεν εμφανίστηκαν σήμερα ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME

«Δεν ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη με σένα ανεμβολίαστο», είχε διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Παύλο Πολάκη, λίγο πριν τη ΔΕΘ του 2021..

Τότε ο βουλευτής Χανίων συμμορφώθηκε κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπόρεσε να ανεβεί στη συμπρωτεύουσα με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης προκάλεσε κι άλλους πονοκέφαλους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι και τον τελευταίο, με την ανάρτηση για προγραφές δημοσιογράφων, τραπεζιτών και δικαστικών που προκάλεσε την οργή Τσίπρα και την οριστική απόφασή του να τον αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια αλλά πολύ πιθανόν κι από το κόμμα.

Κι όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο «αψύς Κρητικός», όπως τον είχε χαρακτηρίσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός, φαινόταν να είχε συμμορφωθεί με την εντολή του γραφείου Τσίπρα να ενημερώνει πριν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση αφορούσε σκάνδαλο της ΝΔ.

Ως αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας, άλλωστε, είχε δρέψει δάφνες για την αποκάλυψη υποθέσεων όπως του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια και, οι πιο πρόσφατες, του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά και της υποψήφιας βουλεύτριας Εύβοιας, Σοφίας Νικολάου.

Αποδείχθηκε, ωστόσο, πως ο κ. Πολάκης είναι όπως ο σκορπιός στο σχετικό ανέκδοτο, ο οποίος τσιμπά τον βάτραχο αν και γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει και το δικό του τέλος.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει αναστάτωση με την επιμονή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων ο «οπλαρχηγός» του Μιχάλης Χαιρετάκης, μολονότι είχε ληφθεί διαφορετική απόφαση από το αρμόδιο πενταμελές όργανο και την Πολιτική Γραμματεία.

Η τελευταία του ανάρτηση, ωστόσο, ξεχείλισε το ποτήρι, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν με νόημα πως το κόμμα έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του, καθώς κι αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση κι όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις κι αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητώς αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης», σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας- για το αν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν θα παραμείνει στο κόμμα- θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός αν τα προλάβει ο ίδιος ο κ. Πολάκης τις εξελίξεις με δική του οριστική απόφαση αποχώρησης και καθόδου του για δήμαρχος Σφακίων, όπως άφησε να εννοηθεί σε ανάρτησή του την Κυριακή.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται κρίσιμη η διευρυμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την Τρίτη, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ