ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι θεσμικές αλλαγές στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών

Οι θεσμικές αλλαγές στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου για τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει θεσμικές αλλαγές σε συνεννόηση με κόμματα, φορείς και κοινωνία.

Οι πληροφορίες του CNN Greece εμφανίζουν τα μέλη του οργάνου να συμφωνούν με την διαπίστωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη πιθανής ακυβερνησίας της χώρας σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απλή και άδολη αναλογική, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου γέρνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός αναλογικότερου συστήματος σε σχέση με το υφιστάμενο. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής η δική του πρόταση προτείνει την διάθεση ενός bonus 28 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων εφόσον βεβαίως έχουν αποσπάσει ένα ποσοστό γύρω στο 40%.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα έπειτα από εξαντλητικό διάλογο στα συλλογικά όργανα κυβέρνησης και κόμματος.

Το αριστερό αποτύπωμα

Σε ό,τι αφορά δε την Συνταγματική Αναθεώρηση τονίστηκε ότι θα συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή από συνταγματολόγους και με την συμμετοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου η οποία θα «χτίσει» τις προτάσεις της στην βάση των περίφημων 11 προτάσεων της επιτροπής σοφών του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές αλλαγές. Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εκπλήξεις που θα κατατεθούν μεταξύ των προτάσεων προς τα κόμματα και τους φορείς.

«Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών» είπε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε χθες να δώσει διάσταση και στον απόηχο των όσων ακολούθησαν την δημοσιοποίηση σκέψεων για την διενέργεια δημοψηφίσματος και φυσικά δεν σχολίασε την έμμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας που εμφανίζεται αρνητικός σε μία τέτοια προοπτική. Ωστόσο κύκλοι της κυβέρνησης διευκρίνιζαν πως σε καμία περίπτωση το δημοψήφισμα δεν θα προσπαθούσε να υποκαταστήσει το Σύνταγμα ή μία αναθεωρητική Βουλή υποβαθμίζοντας την διάσταση που δόθηκε στο όλο ζήτημα.

Ομοίως το Μαξίμου υποβάθμισε και τις δηλώσεις Φίλη σε σχέση με την εκδήλωση του Μένουμε Ευρώπη στο Σύνταγμα και την άποψη του υπουργού πως το κίνημα κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Απλώς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων