ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος για Τέμπη: Όλα στο φως, πλήρης απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης

Θεοδωρικάκος για Τέμπη: Όλα στο φως, πλήρης απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης
Όλα όσα είπε για τα Τέμπη σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τάκης Θεοδωρικάκος ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / Eurokinissi

Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αναφέρντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «όλα να βγουν στο φως και να μην μείνει τίποτα κρυφό», μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε στον ΑΝΤ1: «Όλα στο φως. Πλήρης απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατηθεί τίποτα κρυφό. Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Η αναδοχή των διαχρονικών ευθυνών είναι μια λυτρωτική πράξη για να πάμε παρακάτω ως κοινωνία. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αν θέλουμε να πάμε παρακάτω ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να αποδοθούν πλήρως όλες οι ευθύνες. Το αίτημα για Δικαιοσύνη είναι καθολικό. Προέρχεται από το σύνολο της κοινωνίας και είναι προτεραιότητα και επιλογή και του ίδιου του πολιτικού συστήματος και είναι επιλογή και προτεραιότητα και για την ίδια την κυβέρνηση. Πρέπει να βγουν όλα στο φως.

Όλα. Προφανές είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ανθρώπινα λάθη, αλλά πρέπει να έλθουν στο φως. Πλήρης απόδοση ευθυνών. Δεν έχει κανένας κανένα λόγο να κρατήσει τίποτα στην άκρη. Γιατί για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω ως κοινωνία, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και πρέπει να αναδεχθούμε διαχρονικές ευθύνες. Αυτές που αντιστοιχούν στον καθένα. Αυτό είναι μια λυτρωτική πράξη», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να κάνει ούτε τον ανίδεο ούτε τον ανήξερο. Υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν τρόποι. Δεν ήταν μέχρι χθες ή προχθές καλό το τρένο και το χάλασε κάποιος τώρα. Άρα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα άτομα που μέσα στην καταστροφή έτρεξαν να σώσουν τους συνανθρώπους τους τονίζοντας:

«Ας μη ρίχνουν δηλητήριο κάποιοι. Θέλουμε δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε εκδίκηση. Θέλουμε ενότητα. Δεν θέλουμε διχασμό. Θέλουμε να λειτουργήσουν τα πράγματα και να προχωρήσουμε μπροστά και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Δεν θέλουμε στοχοποιήσεις και μάλιστα μαζικές και τυφλές από διαφόρους, οι οποίες δεν μας πηγαίνουν πουθενά. Δεν με ενοχλούν καθόλου τα συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις. Θεωρώ δικαιολογημένη την αγανάκτηση των νέων.

Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν τον θυμό, τη λύπη, τον σπαραγμό και την αγανάκτηση για να διαλύσουν τα πάντα ή για να στρέψουν την κοινωνία σε βάρος συγκεκριμένων πραγμάτων και καταστάσεων».

Σε ερώτηση για τη στάση της εταιρείας μετά το τραγικό συμβάν, δεν θέλησε να απαντήσει, απλά σημείωσε πως «είναι προς διερεύνηση».

«Το βράδυ της τραγωδίας που βρισκόμουν, ως όφειλα, με τους συναδέλφους μου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, εκείνη εμφανίστηκε πολύ καθυστερημένη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε σχέση με τη συγκρότηση της Επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος τόνισε: «Ας μείνουμε μακριά από αντιπαραθέσεις. Τώρα είναι η ώρα του αναστοχασμού. Οφείλουμε, κυρίως στη μνήμη των θυμάτων, να προχωρήσουμε μπροστά. Ενωμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ