ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη στο Υπουργικό η εισήγηση Γεραπετρίτη για την ασφάλεια των τρένων

Την Πέμπτη στο Υπουργικό η εισήγηση Γεραπετρίτη για την ασφάλεια των τρένων
«Ποτέ δεν κρυφτήκαμε και δεν θα κρυφτούμε»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί όπου ανήκουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, αναφερόμενος στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιώργος Γεραπετρίτης θα εισηγηθεί θεσμικές παρεμβάσεις για την ασφαλεια των σιδηροδρόμων.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού είναι και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά τις εκλογές για τη διευρεύνηση των ευθυνών που υπάρχουν για την κατάσταση των σιδηροδρόμων σε βάθος 20ετιας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Επίσης, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Θα προτείνει, επίσης, σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα -ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος- στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

«Χρέος όλων μας -όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός- είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Επίσης, αποτελεί προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας. Έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή τους και αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, «η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν μια σειρά συστημικών προβλημάτων. Γι' αυτό και συστήθηκε Ειδική Επιτροπή, η οποία είναι υπερκομματική και δεν θα ασχοληθεί με την απόδοση ευθυνών».

«Θα καλέσει τεχνικό προσωπικό και όποιον χρειάζεται για να λυθούν όλα. Δεν θα αντικαταστήσει τη Δικαιοσύνη αλλά θα βοηθήσει. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός έστειλε επιτροπή στον Ισίδωρο Ντογιάκο», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Επιβεβλημένη η διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Η παθογένεια είναι διαχρονική», σημείωσε επίσης ο Γιάννης Οικονόμου και έφερε ως παραδείγματα μια σειρά από δυστυχήματα.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η αλληλουχία λαθών, τα μνημόνια και άλλα χρόνια προβλήματα στη χώρα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία για τις παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε και δεν θα κρυφτούμε», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν θα κρυφτεί. Όποιες ευθύνες υπάρχουν, θα αποδοθούν», είπε.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ακόμη ότι την Πέμπτη θα γίνει νέο υπουργικό συμβούλιο, απο το οποίο ενδεχομένως να προκύψει η ημερομηνία των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ