ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάρε με όταν φτάσεις» από την Ιντ Βελτ στα ελληνικά, τι απάντησε για την κυβέρνηση

«Πάρε με όταν φτάσεις» από την Ιντ Βελτ στα ελληνικά, τι απάντησε για την κυβέρνηση
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της LIBE έκανε λόγο για πολύ σοβαρές απειλές για τους θεσμούς, για πολύ αργή απονομή της δικαιοσύνης κι αναπτυγμένο αίσθημα ατιμωρησίας στη χώρα μας EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα θερμά της συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό για το δυστύχημα στα Τέμπη, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά, εξέφρασε η Σόφι ιντ Βελτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής LIBE της Ευρωβουλής που επισκέφθηκε τη χώρα μας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα.

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe έκανε αναφορά και στη φράση «πάρε με όταν φτάσεις» που έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών.

Η ίδια, πάντως, εξέφρασε τη λύπη της για το ότι δεν ήταν διαθέσιμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ούτε καν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα αποκαλούμενα «θεσμικά αντίβαρα».

Και προθέσεσε πως πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που αρνήθηκαν τις συναντήσεις στις ελληνικές Αρχές κι όχι στην Επιτροπή, η οποία είχε προγραμματίσει εδώ και εβδομάδες την επίσκεψη.

Ως προς το περιεχόμενο της επίσκεψης, η LIBE είχε την ευκαιρία να συζητήσει για ζητήματα δημοκρατίας, κατάστασης του κράτους δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων, δικαιοσύνης καταπολέμησης της διαφθοράς, μετανάστευσης, ελευθερίας του Τύπου και παράνομων λογισμικών παρακολούθησης με, ανάμεσα σε άλλους, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, τη Frontex, την χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και ΜΚΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία ιντ Βελτ έκανε λόγο για πολύ σοβαρές απειλές για τους θεσμούς, για πολύ αργή απονομή της δικαιοσύνης κι αναπτυγμένο αίσθημα ατιμωρησίας, για την καθυστέρηση στη διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβάζ από την ΕΛ.ΑΣ. που δεν δέχεται τη συνεργασία της Europol, ενώ υποστήριξε, με αφορμή και το σιδηροδρομικό δυστύχημα, πως η ασφάλεια δεν είναι προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία.

Η ίδια, εξάλλου, στιγμάτισε το ρόλο των «Ελλήνων ολιγαρχών», μίλησε για απειλές που έχουν διατυπωθεί στις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και για δίωξη της δικαστικού Ελένης Τουλουπάκη, ενώ ζήτησε να βελτιωθούν η νομοθεσία και οι πρακτικές για τους μετανάστες- «ανησυχητική η κατάσταση με τα push backs, ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια»-, τις γυναίκες και τους ΡΟΜΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ