ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις και τα βασικά ερωτήματα

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις και τα βασικά ερωτήματα
Βασικό ερώτημα είναι εάν διαμορφώνεται ένα αντι-συστημικό κλίμα που θα «σαρώσει» τη ΝΔ ή πρόκειται για θυμό που μπορεί να αμβλυνθεί μέχρι τις εκλογές ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στο διάχυτο θυμό που δικαιολογημένα επικρατεί στην κοινωνία και στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ανέδειξε τους δύο άξονες της κυβερνητικής «γραμμής» λέγοντας πως κατά τη θητεία της δεν κατάφερε να ανατάξει παθογένειες δεκαετιών, ωστόσο οι πολίτες δεν θα πρέπει να επιτρέψουν σε ένα φρικτό δυστύχημα να οδηγήσει τη χώρα ξανά στη «μπαχαλοποίηση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις οι οποίες καταγράφουν υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου τρεις με τέσσερις μονάδες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, οπότε και ο χρόνος των εκλογών είχε τοποθετηθεί ανεπίσημα για τις 9 Απριλίου.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των συνομιλητών του πρωθυπουργού

Οι εκτιμήσεις των συνομιλητών του πρωθυπουργού για το αποτύπωμα -εκλογικό και πολιτικό- που αφήνει η τραγωδία πίσω της, είναι διαφορετικές. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει χρόνο και μπορεί να καταφέρει να γυρίσει το αρνητικό για εκείνη πολιτικό κλίμα. Άλλοι ωστόσο πιστεύουν πως η κατάσταση είναι διαφορετική από τις πυρκαγιές του 2021 και πολύ περισσότερο με το 2012, όταν η κοινωνία «έβραζε» λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και του διχασμού στις πλατείες με μνημονιακούς (δήθεν) και αντι –μνημονιακούς διαδηλωτές.

Οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλούνται να συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους και να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα που θα καθορίσει και το αφήγημα της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή εάν διαμορφώνεται ένα αντι-συστημικό κλίμα που θα «σαρώσει» την κυβέρνηση ή πρόκειται για θυμό που μπορεί να αμβλυνθεί μέχρι τις εκλογές.

Ο χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για τις όποιες κινήσεις της είναι συγκεκριμένος, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μάϊου, με τις δεύτερες κάλπες να «στήνονται» 2 Ιουλίου.

Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και ιδιαίτερα οι απαντήσεις των πολιτών στα ερωτήματα που αφορούν την πρόθεση ψήφου και στο πρόσωπο που είναι πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα, οδηγούν το Μαξίμου στα εξής συμπεράσματα:

  • Η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να δει τα ποσοστά της χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που είχε πριν την τραγωδία
  • Η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά τα λάθη που έγιναν, τις καθυστερήσεις και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι το δυσμενές κλίμα μπορεί να ανατραπεί για τη Νέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση πως θα κινηθεί με σεβασμό στα θύματα, χωρίς κραυγές και μακριά από συμψηφισμούς των πεπραγμένων της παρούσας κυβέρνησης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές

Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Γαϊτάνης μιλώντας στο CNN Greece περιγράφει το στίγμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση και το κόμμα.

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βιώνει το σοκ του τραγικού δυστυχήματος. Το ενδιαφέρον της κοινωνίας επικεντρώνεται σε δυο άξονες. Αφενός στην απόδοση των ευθυνών, που είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης και αφετέρου στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του ΟΣΕ που οδήγησαν στην τραγωδία. Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύμβασης τηλεδιοίκησης, στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου το συντομότερο δυνατό με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, στην καταγραφή των διαχρονικών προβλημάτων, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Απαίτηση της κοινωνίας είναι να βάλουμε τέλος στις παθογένειες που μας κρατούν πίσω. Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές από αυτές μέχρι τώρα, αλλά δυστυχώς όχι όλες. Το επόμενο διάστημα, μέχρι τις εκλογές, οι δράσεις θα επικεντρωθούν εκεί, αλλά θα συνεχιστεί και η προσπάθεια σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, όπως στην οικονομία», αναφέρει ο κ. Γαϊτάνης.

Η δήλωση του κ. Γαϊτάνη είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και δηλωτική των κινήσεών της το επόμενο διάστημα προκειμένου να πετύχει τους εκλογικούς της στόχους. Υπό την προϋπόθεση πως η πολιτική συζήτηση δεν θα σκεπαστεί απόλυτα από το μεγάλο και δύσκολο ζήτημα της τραγωδίας, θέλει να διευρύνει την αντιπαράθεση σε όλα τα μείζονα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η οικονομία, ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό για μια αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ