ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Τέμπη: Δεν έχω πάρει διαζύγιο με την ευθύνη – Ο Μητσοτάκης να ορίσει εκλογές το Μάιο

Τσίπρας για Τέμπη: Δεν έχω πάρει διαζύγιο με την ευθύνη – Ο Μητσοτάκης να ορίσει εκλογές το Μάιο
«Ούτε ο πατέρας μου ούτε ο θείος μου ήταν πρωθυπουργός. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι ο Κώστας Καραμανλής είναι εκπρόσωποι οικογενειών που κυβέρνησαν τη χώρα επί 60 χρόνια», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Συνέντευξη στο MEGA παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας για την τραγωδία των Τεμπών και την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, αναφέροντας στην έναρξή της με νόημα πως με την ευθύνη δεν έχει τσακωθεί, αλλά αναλαμβάνει αυτή που του αναλογεί.

«Ούτε ο πατέρας μου ούτε ο θείος μου ήταν πρωθυπουργός. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι ο Κώστας Καραμανλής είναι εκπρόσωποι οικογενειών που κυβέρνησαν τη χώρα επί 60 χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την Hellenic Train.

Ο ίδιος μίλησε και για τον σταθμάρχη, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο χωρίς εμπειρία ο οποίος τοποθετήθηκε παρανόμως, ενώ υπογράμμισε πως τον έχουν απογοητεύσει μερικοί δικαστικοί, αναφέροντας τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και το ότι ο γιος του ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή: "Αν ήμουν Ντογιάκος, θα είχα παραιτηθεί. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε πως είχε αναλάβει την ευθύνη και για το 2015 και για το Μάτι: "Κυβερνήσαμε τα τέσσερα από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν φτιάξαμε εμείς το πελατειακό κράτος. Στα Τέμπη δεν έπρεπε να είχε συμβεί το δυστύχημα. Είναι λάθος να κάνουμε συμψηφισμούς. Το Μάτι ήταν φυσική καταστροφή με κάκιστη κρατική, επιχειρησιακή διαχείριση. Στα Τέμπη είχαμε ανθρωπογενή καταστροφή. Ο Τόσκας απολογήθηκε για το Μάτι. Ο Καραμανλής εξαφανίστηκε. Θέλει να κριθεί από τον ελληνικό λαό κρυπτόμενος".

Ως προς το αν θα προχωρήσει στη σύσταση προανακριτική επιτροπής αν κυβερνήσει, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για ευθύνες υπουργών.

"Έχουμε 57 οικογένειες που θρηνούν και θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Ο σιδηρόδρομος έπρεπε να έχει τηλεδιοίκηση από το 2003. Δεν ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησής μας, αλλά είχαμε πύργο ελέγχου επί ημερών μας και κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, δύο σταθμάρχες και το σύστημα GSMR. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε απευθείας αναθέσεις δέκα δισ. ευρώ, αλλά δεν έκανε ούτε μία για να επανέλθει το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα".

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη σύμβαση 717 ως γιοφύρι της Άρτας, παρουσιάζοντας χαρτιά: "Το Σεπτέμβριο του 2018 είχε ολοκληρωθεί το 68%. Το Μάιο του 2019, το 72,4%. Το Μάρτιο του 2020 το 74% και 14 Φεβρουαρίου 2023 το 77%".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις 15 δισ. ευρώ που παρέλαβε ως πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ημερών του σχεδόν εξαναγκαστική αφού είχε το δίλημμα "ιδιωτικοποίηση ή 15 δισ. ευρώ χρέη".

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας Καραμανλή- Hellenic Train που ακύρωσε τη δέσμευση των Ιταλών για ανταποδοτικά έργα 800 εκατ. ευρώ και την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ολοκληρώσει τα έργα ασφάλειας.

"Αν θα ενταχθεί στη δικογραφία το πόρισμα εμπειρογνωμόνων που έχει διορίσει η κυβέρνηση θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη, όχι ο πρωθυπουργός".

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να μας πει σε ποια Κυριακή του Μαΐου θα γίνουν εκλογές, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική τη συζήτηση για κάλπες το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είναι διαφορετικό το κλίμα σήμερα σε σύγκριση με τη μνημονιακή περίοδο: «Το κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Δεν θα είναι υγιεινός περίπατος οι εκλογές. Απολύτως εφικτός ο στόχος της πολιτικής αλλαγής. Οι ανεξέλεγκτες αυτοδύναμες κυβερνήσεις μια από τις παθογένειες».

Ως προς το δικό του πολιτικό μέλλον, ο κ. Τσίπρας ανάφερε με νόημα πως δεν αισθάνεται πως η Ιστορία του χρωστά: «Αποφασίζουμε συλλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχω εντολή από 150.000 μέλη και μια συγκεκριμένη θητεία».

Σε σχέση με τον Παύλο Πολάκη, χαρακτήρισε το παράπτωμά του σημαντικό, γι' αυτό και τον παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα όπου θα συζητηθεί σε άλλη ώρα.

«Δεν ερχόμαστε για να εκδικηθούμε. Τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις. Ανοίγει ο δρόμος για προοδευτική κυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε σχέση με συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ