ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «επαναπατρισμού» των αναποφάσιστων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιχείρηση «επαναπατρισμού» των αναποφάσιστων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το ποσοστό χάνει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, δεν πηγαίνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, αλλά μεταφέρεται στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Δεν συζητάμε πια για αυτοδυναμίες, μας ενδιαφέρει μόνο να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στο κράτος έτσι ώστε να αναταχθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου που κλονίστηκε από το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα γιατί έχει δίκιο να πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα αδράνησε…». Αυτές είναι οι απόψεις που διατυπώνουν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας όταν διαβάζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναλύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών.

Το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά τις απώλειες που σημειώνονται στο στρατόπεδό του με τον «στρατηγό της μάχης» να θεωρεί πως αν οι κινήσεις είναι ουσιαστικές με γρήγορα αποτελέσματα σε ότι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, τότε ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, μέχρι τότε όμως τα σχέδια στον προεκλογικό χάρτη χαράζονται με απόλυτη προσοχή.

Το ποσοστό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι χάνει η κυβέρνηση, δεν πηγαίνει στους πολιτικούς αντιπάλους (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) πρωτίστως, αλλά μεταφέρεται στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Από αυτό το κομμάτι ελπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κατάλληλες κινήσεις που προετοιμάζει να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό έτσι ώστε να είναι στην πρώτη γραμμή όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Συνεργάτες του σημειώνουν με αφορμή τα δημοσκοπικά ευρήματα πως «στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα», και πραγματικά αυτό που εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση από το δυστύχημα των Τεμπών τόσο οι ψηφοφόροι - πολίτες θα ακούνε και θα αξιολογούν με ψυχραιμία τα δεδομένα που συνεχώς διαμορφώνονται και αλλάζουν και επομένως θα κοιτάνε με διαφορετική ματιά τα διλήμματα των εκλογών: «Τότε θα ακούνε όλους μας, και εμάς και τους αντιπάλους», λέει κορυφαία κυβερνητική πηγή με εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η μάχη της βουλής

Η αφετηρία για να ξεκινήσει η νέα «συζήτηση» σε ψύχραιμο περιβάλλον, χωρίς φωνές και στείρες αντιπαραθέσεις που γίνονται με το βλέμμα στις εκλογές, ήταν κατά την κυβέρνηση η περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, με τη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, όπου ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε όλα τα δεδομένα για τους σιδηροδρόμους.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης, όσο ο χρόνος πλησιάζει προς την κομβική ημερομηνία της 21ης Μαϊου, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη Κυριακή των εκλογών, θα συνεχιστεί και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες μέσα και έξω από τη Βουλή. Σε θεσμικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει το αφήγημα της επόμενης μέρας.

Τη Δευτέρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής με προσκεκλημένους του πρώην υπουργούς μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Χρήστο Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δηλαδή τους επικεφαλής που είχαν την ευθύνη του ΟΣΕ στις κυβερνήσεις Ν.Δ , ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Μήνυμα Κώστα Καραμανλή για το τι θα πράξει

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει σημασία τι θα πει ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής κάτι που και το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μετά και τις συνεννοήσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Μέσω του κ. Καραμανλή θα καταστεί για μία ακόμη φορά ή θα επιχειρηθεί να γίνει σαφές, ότι για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό η αναχρονιστική λειτουργία του ΟΣΕ, οι αμαρτωλές συμβάσεις των εκατομμυρίων ευρώ, οι εξελίξεις στα έργα υποδομής σε ότι αφορά την τηλεδιοίκηση με βάση τη σύμβαση 717, γύρω από την οποία έχουν επικεντρωθεί όλες οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλή θα υποστηρίξει στην επιτροπή ότι έχει αναλάβει στο ακέραιο τις πολιτικές του ευθύνες και για αυτό το λόγο, συναισθανόμενος και το δράμα των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους, το ελάχιστο που είχε χρέος να κάνει ήταν η παραίτησή του από την ηγεσία του υπουργείου που είχε την ευθύνη.

Ταυτόχρονα μέσα από την ομιλία του ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα δείξει και για το αν έχει πρόθεση να πολιτευτεί εκ νέου στις εκλογές και να είναι υποψήφιος στο Νομό Σερρών ή θα επιλέξει να μην είναι υποψήφιος βουλευτής και να απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Θα απαντήσει φυσικά και στους επικριτές του ιδίως στην αντιπολίτευση η οποία ασκεί πιέσεις προ τον πρωθυπουργό λέγοντας πως είναι δυνατόν να θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει τις κακές νοοτροπίες και να εκσυγχρονίσει τον ΟΣΕ σε ένα σύγχρονο οργανισμό με πολιτικά στελέχη σαν τον πρώην υπουργό που ευθύνονται για το ότι δεν προχώρησαν οι αλλαγές και ως συνέπεια χάθηκαν οι ανθρώπινες ζωές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ