ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα «δυνατά» εκλογικά τους χαρτιά

Ποια θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα «δυνατά» εκλογικά τους χαρτιά
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σταθμό Τοπικού Χειρισμού 1 του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonnetti

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως θα έχουμε μια πολύ πιο στέρεα εικόνα για τη στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών τη χρονική περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, αλλά κυρίως όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Αυτή η εκτίμηση, ωστόσο, δεν τους αποτρέπει από το να κάνουν κάποιες πρώτες επισημάνσεις στο CNN Greece, τονίζοντας πως στηρίζουν την αισιοδοξία τους για εκλογική νίκη στο ότι προπορεύονται τόσο στις ηλικίες 17- 44 χρόνων όσο και στους μισθωτούς.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως σε αντίθεση με όσα διαρρέονται «τεχνηέντως» από την κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα, η συμμετοχή στις κάλπες ιδίως αυτών των δύο κατηγοριών θα είναι μαζική.

«Μετά τα Τέμπη ξαναγράφονται όλα από την αρχή», είναι το βασικό τους σχόλιο, δίνοντας έμφαση στη δικαιολογημένη οργή των πολιτών ύστερα από ένα ανθρωπογενές δυστύχημα που έρχεται «μετά από μία σειρά κυβερνητικών αποτυχιών- για παράδειγμα, πανδημία, αισχροκέρδεια, Πάτσης, κατάργηση προστασίας της α’ κατοικίας, παρακολουθήσεις- οι οποίες κατέρριψαν το μύθο της αποτελεσματικότητας και της αριστείας και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού μετά το δυστύχημα με τις οποίες άλλαζε συνεχώς αφήγημα αύξησαν αντί να μειώσουν την λαϊκή οργή ακριβώς γιατί θεωρήθηκαν σκηνοθετημένα από επικοινωνιολόγους τα συναισθήματά του.

Κι ενώ στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ, εν τούτοις παραδέχονται ότι κι εκείνοι δεν «τσιμπάνε» προς τα πάνω στις δημοσκοπήσεις.

Σημειώνουν, όμως, πως αυτό θα συμβεί μόλις ορθολογικοποιηθεί η οργή, διαμοιραστούν δίκαια οι ευθύνες κάθε κόμματος και κυρίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα που θα διαπνέεται από αυτό που περιγράφουν ως προγραμματικό ρεαλισμό.

«Οι πολίτες δεν θέλουν να τους πούμε πως θα τα κάνουμε όλα σωστά. Ούτε πρόκειται να τους το πούμε. Θα βάλουμε ορισμένες μετρήσιμες προτεραιότητες και γι’ αυτές ακριβώς θα δεσμευτούμε ότι θα υλοποιήσουμε», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

"Με τον Παύλο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος", απαντούν, εξάλλου, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στο ερώτημά μας για το κατά πόσο ο κ. Πολάκης θα κινηθεί από εδώ και πέρα εντός κομματικής γραμμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ