ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «έγχρωμη» αυτοδυναμία, οι αποστάσεις και οι «αποστασίες»

Η «έγχρωμη» αυτοδυναμία, οι αποστάσεις και οι «αποστασίες»
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μπορεί οι εκλογές να μην έχουν προκηρυχθεί και η ακριβής ημερομηνία να μην έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η πολιτική αντιπαράθεση όμως έχει εισέλθει σε απολύτως προεκλογικούς ρυθμούς. Και όλα αυτά στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, που αυτονόητα θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα σημεία αντιπαράθεσης των κομμάτων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας και οργής που υπήρξε αμέσως μετά το δυστύχημα εμφανιζόμενη ως η εγγύηση ότι το «βαθύ κράτος» μπορεί να πολεμηθεί μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Στο κέντρο του προεκλογικού κάδρου για το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείτο το ισχυρό χαρτί στο δρόμο προς τις εκλογές. Άλλωστε το κεντρικό δίλλημα το οποίο θέτει η ΝΔ είναι το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», καθώς και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η υπεροχή του πρωθυπουργού στην προσωπική μάχη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι η παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά πως«...το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα» κάνοντας παράλληλα λόγο για «κυβερνήσεις πλειοψηφίας από ένα κόμμα και όχι από ένα χρώμα»

Μια δήλωση με πολλές αναγνώσεις που προκάλεσε και την αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις», ενώ στο ίδιο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «το να κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα, και το προαναγγέλλει κιόλας, αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται. Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συζητώντας με την δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες– Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. δήλωσε ότι «Αυτούς που θέλουν να κρυφτούν, βοηθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά κατά της κυβέρνησης, ενώ δεν απέφυγε την κριτική και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέροντας ότι: «Τελείωσε η συζήτηση περί αυτοδυναμιών. Θα επέλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση ακόμα κι αν είχα τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη κι όχι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό δεν πήγε πολύ καλά. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν θα μακροημερεύσει.Αντιθέτως, μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση τετραετίας. Δεν θα υπάρξει άρνηση συμμετοχής μικρότερων κομμάτων αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές όπου θα μειωθούν τα ποσοστά τους».

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών πυκνώνει όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές με το μεγαλύτερο στοίχημα όλων να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εκλογικά κέρδη από τη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, που η παράδοση λέει ότι αυτοί "βγάζουν κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ