ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη και να φέρει την πολιτική αλλαγή

Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη και να φέρει την πολιτική αλλαγή
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Αυτούς που θέλουν να κρυφτούν, βοηθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, συζητώντας με την δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες– Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως το κόμμα του επιθυμεί την απονομή δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη προϋποθέτει την αλήθεια.

«Η χώρα θέλει ένα σχέδιο εθνικής αναγέννησης κι ανάταξης. Το δικαιοσύνη παντού που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Οι πολίτες όχι μόνο δεν αισθάνονται ασφάλεια, αλλά παρακολουθούνται κι από πάνω».

«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να φέρει την πολιτική αλλαγή. Περιπέτεια θα είναι αν φτάσουμε μέχρι και τις τρίτες εκλογές για να βγει αυτοδύναμη η ΝΔ. Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει προϊστορία στις αποστασίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας. Πιο εφικτό από ποτέ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής».

Σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα, υπενθύμισε πως διοργανώθηκαν θεματικές ενότητες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στη ΔΕΘ κατατέθηκαν οι έξι εθνικές προτεραιότητες.

«Πέρα από το πρόγραμμα χρειάζονται σχέδιο, αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του κι άνθρωποι με εμπειρία για να το υλοποιήσουν».

Αναφορικά με τα μετεκλογικά σενάρια, σημείωσε πως όλοι διαβλέπουν πλέον ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

«Μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του Μητσοτάκη δεν θα μακροημερεύσει»

«Τελείωσε η συζήτηση περί αυτοδυναμιών. Θα επέλεγα μια κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση ακόμα κι αν είχα τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη κι όχι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.


Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό δεν πήγε πολύ καλά. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν θα μακροημερεύσει.


Αντιθέτως, μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση τετραετίας. Δεν θα υπάρξει άρνηση συμμετοχής μικρότερων κομμάτων αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές όπου θα μειωθούν τα ποσοστά τους».

Σε σχέση με τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι διατάραξε τη συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο γιατί θεώρησε πως υπήρξε μια ιστορική ευκαιρία με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, σημείωσε πως είναι πολύ εκτεθειμένα τα νοικοκυριά, γι’ αυτό και σε καμία δεν θεωρεί την οικονομία μας θωρακισμένη, μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το δημόσιο χρέος μέχρι το 2030.

«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη Γαλλία, σχολίασε πως είναι φυσικό επακόλουθο συσσωρευμένων πολιτικών ετών διεύρυνσης των ανισοτήτων.

«Κανείς δεν ξέρει ποτέ πότε θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού νέμεται το 99% του πλούτου.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέστησε βιώσιμο το 2016 χωρίς να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και με δικαιοσύνη.

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως στην Ευρώπη τον θεωρούν μεταρρυθμιστή, ενώ στην Ελλάδα ακραίο ακτιβιστή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επίσης, ανέφερε πως Αριστερά και μεταρρυθμίσεις δεν είναι έννοιες ασύμβατες.

«Η Δεξιά έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο πτωχευτικό κώδικα και τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη».

Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, εξήρε τις ενεργειακές κοινότητες που εισήγαγε η κυβέρνησή του, ενώ επανάλαβε την θέση του περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ