ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν σύμπραξη ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - «Πίεση» σε Ανδρουλάκη

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν σύμπραξη ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - «Πίεση» σε Ανδρουλάκη
Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην αγορά της Λιβαδειάς IN TIME / Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ο καθορισμός της 21ης Μαΐου ως χρόνου διεξαγωγής των εκλογών ήταν μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα ενίσχυε το κλίμα ηττοπάθειας ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πέρα από την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζουν κι ένα κείμενο προγραμματικών θέσεων πάνω στο οποίο θα κληθούν τα υπόλοιπα κόμματα της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις συμφωνίες και τις προτάσεις τους.

Η πίεση, βεβαίως, για να ξεκαθαρίσει την θέση του αφορά περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η πρόσφατη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό που δεν θα είναι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλαξε τη δημόσια ατζέντα από τα Τέμπη, μολονότι εκτιμούν πως χαμένη θα είναι στο τέλος η Χαριλάου Τρικούπη και όχι οι ίδιοι.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου φοβούνται τυχόν σύμπραξη ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο και όχι τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό και οι συνεχείς επισημάνσεις Τσίπρα πως, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές και πως ο κ. Ανδρουλάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο.

Στο μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα εστιάσει στους αναποφάσιστους, σε αυτούς δηλαδή που αποφασίζουν όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες ή και πάνω στην κάλπη.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση προδιαγράφεται ως ντέρμπι με β’ γύρο, θα επικεντρώσουν στη μαζική συμμετοχή, ιδίως των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουν με θετικό μάτι στην Κουμουνδούρου την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία στον τόπο εργασίας όσων θα βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια γι’ αυτόν το λόγο, που δεν θα είναι και λίγοι ιδίως αν έχουμε και δεύτερες εκλογές τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Παραλλήλως, στο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την πρώτη περιοδεία Τσίπρα μετά τα Τέμπη- στη Βοιωτία- κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέπραξε από πολλούς πολίτες το ερώτημα «πού πήγαν τα 50 δισ. ευρώ» που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως τους έδωσε.

Μολονότι η περιοδεία του συνοδεύτηκε από καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι, έγινε δέκτης της απόγνωσης των κατοίκων, όπως μεταφέρουν στο CNN Greece άνθρωποι που τον συνόδευαν.

«Έχουμε εξαντληθεί», ήταν η κοινή επωδός των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ