ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την 21η Μαΐου έως τον... καύσωνα - Τα σενάρια για τον εκλογικό μαραθώνιο

Από την 21η Μαΐου έως τον... καύσωνα - Τα σενάρια για τον εκλογικό μαραθώνιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η αναμενόμενη, εδώ και καιρό, ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ήρθε το πρωί τη Τρίτης και έβαλε και επισήμως τη χώρα σε προεκλογική περίοδο, αν και επισήμως αυτή ξεκινά μετά το Πάσχα. Η 21 Μαΐου θα είναι το σημείο καμπής, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής, σύμφωνα με τις δηλώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό θα είναι το κυρίαρχο αφήγημα της κυβερνητικής παράταξης στο δρόμο προς τις κάλπες

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει» πρόσθεσε, προεξοφλώντας την «άκαρπη» κάλπη της απλής αναλογικής.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας παραμένει κυρίαρχο για τη ΝΔ, αλλά γι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τις κάλπες που θα στηθούν μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταγράψει στις 21 Μαΐου ένα ισχυρό ποσοστό που δε θα αφήνει καμία αμφισβήτηση για το ποιός θα είναι το «αφεντικό» της δεύτερης αναμέτρησης.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα επικαλέστηκε παράδειγμα από το ποδόσφαιρο για να το επικοινωνήσει αναφερόμενος στην κόκκινη και πράσινη εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας, φωτογραφίζοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά και τους οικολόγους

Μιλώντας στο STARFORUM, στη Λαμία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να βγει από τις κάλπες του Μαΐου πρώτος, έστω και με βραχεία κεφαλή, ώστε να είναι αυτός που θα ορίσει το παιχνίδι και θα φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δυσχερή θέση, αφού ενδεχόμενη ήττα θα κλυδωνήσει το αφήγημα της άνετης αυτοδυναμίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί την τακτική της ισχυρής «σφήνας» ανάμεσα στους δύο μεγάλους μονομάχους, κάτι που θα του δώσει τον «αέρα» να επιβάλλει το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά με πρωθυπουργό εκτός των Μητσοτάκη- Τσίπρα.

Το σενάριο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μέχρι τις πρώτες εκλογές, αφού εκεί μια κυβέρνηση συνεργασίας σταματά κάθε συζήτηση για δεύτερες κάλπες, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα αισιόδοξο, σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά ευρήματα, που μπορεί να δείχνουν κάμψη της κυβέρνησης, αλλά με ελάχιστα οφέλη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι δεύτερες κάλπες είναι για την ΝΔ αυτονόητες, αφού η βασική της επιδίωξη είναι η αυτοδυναμία με την ενισχυμένη αναλογική.

Όποιο από τα δύο σενάρια κι αν επικρατήσει, με όλες τις διαδικασίες και τις προβλέψεις του Συντάγματος, η χώρα θα έχει κυβέρνηση έως τις αρχές Ιουλίου.

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο, που ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πόσο ισχυρό είναι. Και αυτό το σενάριο περιέχει μία κόντρα σώμα με σώμα των δύο μεγάλων κομμάτων, με κανένα από τα δύο να μην καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν η ΝΔ βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσει να πάει και σε τρίτες, που όμως αυτές θα πρέπει να στηθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον Αύγουστο, που παραδοσιακά θεωρείται ο πιο ακατάλληλος για εκλογικές αναμετρήσεις. Η ενδεχόμενη μεγαλύτερη αποχή, λόγω θέρους, φαίνεται ότι την ευνοεί, η κόπωση του εκλογικού σώματος εν είναι βέβαιο ότι θα της στοιχίσει.

Έτσι λοιπόν από την ανακοίνωση των πρώτων εκλογών από τον πρωθυπουργό μέχρι το βάθος του καλοκαιριού όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμα και τα πιο καυτά. Μπορεί αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο να «βλέπει» κυβέρνηση τον Ιούλιο, αλλά όταν η κάλπη είναι «εγκυμονούσα» κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα έρθει ο τοκετός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ