ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις γρίφοι στο γραφείο του πρωθυπουργού

Οι τρεις γρίφοι στο γραφείο του πρωθυπουργού
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η πόλωση η τοξικότητα και ο διχασμός είναι στοιχεία που θα κυριαρχήσουν και το επόμενο διάστημα, 48 μέρες μέχρι να ανοίξουν οι πρώτες κάλπες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύοντας το εκλογικό του «οπλοστάσιο» , εστιάζει αφενός στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που πήραν αποστάσεις, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, μετά την τραγωδία των Τεμπών , χωρίς να λείπουν και εκείνοι που θεωρούν πως η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων είναι πλέον μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Η αιτία αφορά τη λειτουργία του βαθέως κράτους και το ότι ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, να προχωρήσει με τόλμη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και να αλλάξει η αντίληψη για το κράτος, που μέχρι σήμερα κινείται σε ρυθμούς χελώνας, με αντιαναπτυξιακό πρόσημο.

Οι τρεις γρίφοι που οδηγούν σε νέα τετραετία

Στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να λύσουν τρεις γρίφους: το κεντρικό αφήγημα με το οποίο θα πορευτούν μέχρι τις εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα πρόσωπα που θα παίξουν κεντρικό ρόλο πλην του κ. Μητσοτάκη, που είναι το «βαρύ αντιαεροπορικό», και από πού ξεκινά ο στόχος της αυτοδυναμίας και η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο πρώτος γρίφος είναι σύνθετος. Αφορά τη συνθηματολογία που θα αναπτύξει η κυβερνητική παράταξη αλλά και το πακέτο παροχών ενόψει της δεύτερης τετραετίας. Ήδη ο πρωθυπουργός θέτει ως στόχο την αύξηση των μισθών αλλά και τα χαμηλότοκα δάνεια στους νέους για να αποκτήσουν δική τους κατοικία. Και τα δύο αυτά θέματα ο πρωθυπουργός τα ανέδειξε το Σαββατοκύριακο με σποτάκια στο διαδίκτυο, όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Ταυτόχρονα έθεσε και τα διλήμματα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν για παράδειγμα θα συνεχίσει τα έργα στο φράχτη του Έβρου ή θα τα σταματήσει. Ένα θέμα που προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Τα διλήμματα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να επιλέξουν οι πολίτες στην κάλπη και τα πρόσωπα.

Δεύτερος γρίφος: Ο ρόλος των προσώπων

Ο δεύτερος γρίφος που αφορά στα πρόσωπα είναι κεντρικό ζήτημα, γιατί από τα πρόσωπα εξαρτάται και πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι. Με δεδομένο το αυξημένο ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και και το ότι περίπου ένα 25% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές του 2019 τη Ν.Δ είναι δύσκολο να επιστρέψουν και για αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου θα ρίξουν το βάρος τους αφενός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου στα νέα πρόσωπα που θα επιλέξουν για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια μέχρι το τέλος εβδομάδας. Ήδη η κυβερνητική παράταξη εκτοξεύει τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μυθριδάτη τον καλλιτέχνη της ραπ που θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα της Αθήνας. Ο ίδιος είχε κάνει μια σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο και με αφορμή αυτή η Ν.Δ με ανακοίνωσή της αναφέρει: «O κ. Τσίπρας ανακοίνωσε με πανηγυρικό τόνο χθες την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύοντας τη στράτευση του εδώ και καιρό κάτω από τις κομματικές του σημαίες. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς είναι αδιάφορες οι ομοφοβικές και οι χυδαία σεξιστικές αναφορές του Μιθριδάτη αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές. Ισχύει το ίδιο και για τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ζητήσει την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια ή ενόψει εκλογών θα κάνει τα "στραβά μάτια"';».

Ο γρίφος των συνεργασιών και της αυτοδυναμίας

Σε ότι αφορά τον τρίτο γρίφο που καλείται να βρει λύση ο πρωθυπουργός είναι και ο πιο δύσκολος, που δεν εξαρτάται άμεσα από τον ίδιο, αλλά έμμεσα. Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι δεν είναι εφικτός την πρώτη Κυριακή των εκλογών της 21ης Μαϊου. Συζήτηση γίνεται για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις δεύτερες εκλογές για το αν είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Ο πρωθυπουργός θα επιστρατεύσει το δίλημμα που σχετίζεται με τη σταθερότητα της χώρας. Για αυτό και θα συγκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις δύο τετραετίες. Του ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του διακυβέρνησης.

Ωστόσο ο στόχος του για αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν περνά αποκλειστικά μέσα από τον ίδιον, αλλά πρωτίστως μέσα από τους ψηφοφόρους. Πώς δηλαδή θα κινηθούν, αν θα πάνε στις κάλπες, τι θα επιλέξουν και πως θα αποτυπώσουν με την ψήφο τους την τρέχουσα περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από μια μεγάλη τραγωδία.

Αν η πολιτική του κ. Μητσοτάκη καταφέρει να απαντήσει στις απαιτήσεις των πολιτών τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας έρχεται πιο κοντά του, αλλά τη δεύτερη εκλογική διαδικασία στις 2 Ιουλίου. Αν η πολιτική του πείσει τους ψηφοφόρους μέχρι τότε, από εκεί και μετά η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από τα κόμματα που θα σπάσουν το νήμα του 3%, που είναι το πλαφόν για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Αν τα κόμματα συνολικά θα είναι όχι έξι όπως είναι μέχρι σήμερα αλλά αν αυξηθούν κατά ένα με κάποιο ακροδεξιό κόμμα ( στις 5 Μαΐου εξετάζει ο Άρειος Πάγος) τη συμμετοχή στις εκλογές , τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας για να επιτευχθεί θα είναι πολύ υψηλό για το πρώτο κόμμα που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι η Ν.Δ.

Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός που δείχνει μέχρι στιγμής ότι αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση συνολικά έχοντας δημοσκοπικό αέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ