ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: Δεν σκοπεύαμε να ξεκινήσουμε ποτέ σύγκρουση με την Ελλάδα

Καλίν: Δεν σκοπεύαμε να ξεκινήσουμε ποτέ σύγκρουση με την Ελλάδα
Ο Ιμπραχίμ Καλίν AP Photo / Emrah Gurel

Σε νέα δήλωση φιλίας προς την Ελλάδα προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι η Άγκυρα δεν είχε ποτέ στην ατζέντα της να ξεκινήσει σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα.

«Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε. Είναι καθήκον μας να λάβουμε προφυλάξεις» είπε ο Καλίν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει στηθεί και λειτουργεί -και μάλιστα πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς - μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή και πως αυτή τη περίοδο επικρατεί ηρεμία.

Εκτίμησε δε, πως η ηρεμία αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση στο μέλλον.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ζήτησε να ενισχυθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία -όπως ο τουρισμός, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και οι ανθρώπινες σχέσεις.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα πρέπει να το ενισχύσουμε ώστε να έχουμε πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά» υποστήριξε ο ίδιος.
Επανέλαβε δε, μια πάγια θέση της Τουρκίας αναφορικά με την επίλυση των ζητημάτων με την Αθήνα.

«Είμαστε γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Μπορούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε και τώρα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ