ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα μπει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη - Πότε αναμένονται οι αποφάσεις

Πώς θα μπει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη - Πότε αναμένονται οι αποφάσεις
O Ηλίας Κασιδιάρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο καθόδου του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, ενώ από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως υπάρχει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μπει φρένο στην προσπάθεια του πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, να εισέλθει και πάλι στα πολιτικά δρώμενα, έστω … δι αντιπροσώπου.

«Υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο ώστε εγκληματικές οργανώσεις, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τρικ, μέσω της τοποθέτησης στην ηγεσία τους ανώτατων δικαστικών, για να κατέλθουν στην εκλογική διαδικασία, να μην μπορέσουν τελικά» δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Διευκρίνισε πως «αν χρειαστούν προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε». «Είμαι σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κανείς δεν είναι αφελής και δεν θα ξεγελασθεί. Εάν χρειαστούν προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας από τα ιστορικά Καλάβρυτα να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα. Απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να μη δώσουν με την ψήφο τους την ευκαιρία να μπουν στο κοινοβούλιο άνθρωποι «που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του Φύσσα, άνθρωποι οι οποίοι είναι απολογητές του Χίτλερ».

Άρειος Πάγος

Το ενδιαφέρον, πλέον όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται στην απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος, στις αρχές Μαΐου καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των πολιτικών κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές κομμάτων των οποίων ηγετικά στελέχη έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία, πρόβλεψη που μπορεί να εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου ως επικεφαλής του κόμματος θα εμφανίζεται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ενδοοικογενειακή διαμάχη

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως η απόφαση αυτή του πρώην δικαστικού πέρα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους δικαστικούς κόλπους εξελίχθηκε και σε ενδοοικογενειακή διαμάχη καθώς τα τρία αδέλφια του με δήλωσή τους διαχώρισαν τη θέση τους, λέγοντας ότι η οικογένεια Κανελλόπουλου ήταν πάντα δημοκρατική και δεν είχε ποτέ σχέσεις με κόμματα και ιδεολογίες της άκρας δεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ