ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Κατατέθηκε η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Ο Ηλίας Κασιδιάρης στη Βουλή την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οριστικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη. 

Σύμφωνα με τη ρύθμιση επανακαθορίζεται η σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου που ελέγχει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση συνδυασμών. Κατά συνέπεια, την απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαίου και το βάρος της δικαστικής κρίσης για το κόμμα Κασιδιάρη θα τη λάβει το σύνολο των δικαστών που υπηρετούν στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνον 5 από αυτούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία μετά την απόπειρα του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη να περάσει το φίλτρο της νομιμότητας με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός του από τον τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση περιλαμβάνει η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Η πρώτη αφορά στη σύνθεση του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου και η δεύτερη στα υπομνήματα προς τεκμηρίωση τα οποία θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή.

Η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μην συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση.

Η κυβέρνηση, όπως διατυπώθηκε κι από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στοχεύει στην ενίσχυση και θωράκιση της δικαστικής κρίσης, ώστε να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως, όπου αυτή καταλήξει.

Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται δε, ότι για την συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει η πραγματική του ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.

Διευκρινίζεται ότι η πραγματική ηγεσία, έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη. Είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη η Βουλή θα κλείσει για το Πάσχα. Αμέσως μετά, στις 24 ή 25 Απριλίου θα γίνει η επίσημη προκήρυξη των εκλογών και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ