ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη - Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη - Έντονη πολιτική αντιπαράθεση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση εισάγεται σήμερα στις 15.00 μ.μ., και στην Ολομέλεια αύριο Μεγάλη Τρίτη (11/4), η συμπληρωματική τροπολογία, η οποία «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές.

Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής Αρεοπαγίτη, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη κάνοντας μάλιστα λόγο για δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Εσωτερικων Μάκη Βορίδη, ότι υποδεικνύει στους δικαστές την κρίση τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και δεν επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία,

Η τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις από συνταγματολόγους οι οποίοι έκαναν λόγο για «πρωτοφανή παρέμβαση», εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του.

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον αντιπρόεδρο του ΑΠ σε αποχή από τα καθήκοντά του λόγω της δημόσιας τοποθέτησής του.

Το θέμα προκάλεσε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για ερασιτεχνικούς χειρισμούς που τώρα την αναγκάζουν να κάνει διορθώσεις φτάνοντας μέχρι το σημείο της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

«(Ο κ. Μητσοτάκης) δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε τη μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα ας σε αυτή την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, αν και θα υπερψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ