ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην Αθήνα για την τουρκική ρητορική - Από το «μορατόριουμ», στις Γκρίζες Ζώνες

Προβληματισμός στην Αθήνα για την τουρκική ρητορική - Από το «μορατόριουμ», στις Γκρίζες Ζώνες
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Απότομη επαναφορά στη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών επιφύλασσε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ένταξη του πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων «TCG Anadolu» στον τουρκικό στόλο αλλά και οι ακόμη πιο επιθετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές είχαν εκφράσει από καιρό τις επιφυλάξεις τους στο CNN Greece σχετικά με τη διαφαινόμενη «μεταστροφή» της Τουρκίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ο Ερντογάν και οι συν αυτώ να προβάρουν και πάλι το αναθεωρητικό τους προσωπείο καθώς η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών.

Κρεσέντο Τσαβούσογλου

Τη χαριστική βολή στο ελληνοτουρκικό «μορατόριουμ», έσπευσε να δώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο δίκτυο A-Ηaber ξεδίπλωσε ολόκληρη την ατζέντα των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε νησιά του Αιγαίου, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί και ισχυρίστηκε ότι στα νησιά αυτά, η Ελλάδα πραγματοποιεί παραβιάσεις.

«Υπάρχει και το ζήτημα του εναέριου χώρου που για τα 6 μίλια χωρικών υδάτων διεκδικούν 10 μίλια εναέριου χώρου» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Απάντησε μάλιστα στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας ότι «όλα αυτά τα ζητήματα είναι διαφορές που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια».

Η «Γαλάζια Πατρίδα»

Το «σήμα» για την επιστροφή στην προκλητική ρητορική ενόψει των εκλογών, έδωσε νωρίτερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλητηριάζοντας το θετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες μετά τον φονικό σεισμό.

«Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε» είπε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία αναπτύσσει έναν ισχυρό στόλο με αυξημένες δυνατότητες αποτροπής και υποστήριξε ότι με το «TCG Anadolu», η Άγκυρα θα είναι σε θέση να μεταφέρει μια δύναμη μεγέθους Τάγματος «σε περιοχές κρίσης, όπως το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ερντογάν, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά έξω από τα σύνορα της» εκπέμποντας και πάλι τα γνωστά προκλητικά μηνύματα προς όλες τις γειτονικές χώρες και την Ελλάδα, ενώ έκανε επίδειξη μεγαλομανίας λέγοντας ότι το «Anadolu» θα επικυρώσει τη θέση της Τουρκίας «ως ηγέτιδα δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου».

Προβληματισμός στην Αθήνα

Η επαναφορά στην προκλητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας προκάλεσε αίσθηση και αμηχανία στην Αθήνα καθώς μοιάζει να προέρχεται από την περίοδο που η ένταση στα ελληνοτουρκικά βρισκόταν στο κόκκινο.

Διπλωμάτες με τους οποίους επικοινώνησε το CNN Greece εκτιμούν πως μετά από τη «στροφή» της Άγκυρας, τίθεται εν αμφιβόλω η προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και η αμοιβαία στήριξη στους διεθνείς οργανισμούς που είχαν ανακοινώσει οι δύο πλευρές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ