ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Βουλή: Ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (11/4) στη Βουλή, η τροπολογία που «μπλοκάρει» την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στη συζήτηση επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκλογικούς τακτικισμούς» με στόχο την «αντισυστημική ψήφο». Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «πρόχειρη νομοθέτηση» και «ευθεία παρέμβαση» στη Δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μάκη Βορίδη.

Κόντρα Τσίπρα - Βορίδη

Νωρίτερα, ξέσπασε άγρια κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς που αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της ακροδεξιάς και του μορφώματος Κασιδιάρη. Ο κ. Τσίπρας ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τον κ. Βορίδη που επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί επιχειρήματα των φασιστών.

«Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προχώρησε σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ και έκλεισε λέγοντας, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ότι «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε και προσωπικά στον Μάκη Βορίδη που στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είχε διατελέσει γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ. «Εσείς κατηγορείτε σύσσωμη την Αριστερά, ως συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς; Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πει αυτά, όχι εσείς»., είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αντιδράσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Τη θέση του ΚΚΕ ότι η ναζιστική νοοτροπία δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις, διατύπωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό και το λαϊκό κίνημα, που με τη δράση του μπορεί να τα στείλει στον αγύριστο». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ακόμη, ότι η περίπτωση της συνεργασίας του μορφώματος με πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δείχνει τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών τους δεν ολοκληρώθηκε τελεσίδικα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

«Νάρκη στα θεμέλια της καταρρακωμένης αστικής δημοκρατίας του τόπου», χαρακτήρισε την τροπολογία για το φρένο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κάθε φασίζον κόμμα μπορούμε να το εξαφανίσουμε μόνο στην κάλπη και με κινηματικές δράσεις», είπε και απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, είπε ότι «εσείς που ανεχθήκατε και εκθρέψατε στους κόλπους σας κάθε ακροδεξιό θεσμό, δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στο μόρφωμα Κασιδιάρη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στράφηκε και κατά του άλλοτε συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα. Σχολιάζοντας την προτροπή του κ. Τσίπρα προς τον Περισσό και το ΜέΡΑ25 να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση για προοδευτική διακυβέρνηση, είπε ότι «ο άνθρωπος που καταπάτησε τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από το 62% των πολιτών στο δημοψήφισμα, το μόνο που θέλει είναι να τον ξανακάνουμε πρωθυπουργό για μα μη συγκρουστεί με την ολιγαρχία».

Μετά το Πάσχα αναμένεται να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής που θα κηρύξει και επίσημα την προεκλογική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ