ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Γεωργούλη: Οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες και το «ηθικό πλεονέκτημα»

Υπόθεση Γεωργούλη: Οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες και το «ηθικό πλεονέκτημα»
European Union

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργούλη, αφού η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για σεξουαλική και σωματική βία, που έγινε πριν από τρία χρόνια, έχει δημιουργήσει πλέον νέα δεδομένα και στο ποινικό και στο πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης.

Η καταγγέλουσα έσπασε μάλιστα τη σιωπή της και με ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης, καταγγέλλει όσους δημοσιοποίησαν τα στοιχεία της, καταλογίζοντας τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η κ. Χρονοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Ο ευρωβουλευτής πάντως αντέδρασε μέσω των δικηγόρων του οι οποίοι σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι «ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά. Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος».

Στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης είναι ακόμα αδιευκρίνιστο ποιες είναι οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο Αλέξης Γεωργούλης, αλλά αν επαληθευτούν οι πληφορορίες που μιλούν για σωματική βία και βιασμό τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δυσχερή για τον ευρωβουλευτή. Τη στιγμή μάλιστα που οι φήμες επιμένουν ότι υπάρχει και δεύτερη καταγγελία υπαλλήλου του Ευρωκοινοβουλίου είναι θύμα παρενόχλησης από τον Γεωργούλη. Η δεύτερη αυτή καταγγελία που φέρεται να έχει γίνει το 2019, σύμφωνα με το MEGA έχει καταλήξει στο αρχείο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο πολιτικό επίπεδο για πρώτη φορά τοποθετήθηκε για την υπόθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το Λαύριο είπε «Για μας δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά, σε θέματα έμφυλης βίας, σε θέματα βίας κατά των γυναικών. Καμία ανοχή, καμία συγκάληψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος. Να μάθουμε στα παιδιά πως να συμπεριφέρονται».

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί και για αυτό οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία; Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;», επισημαίνεται από τη ΝΔ.

«Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ στοχοποιείται συνεχώς αν κι έχει την πλέον αυστηρή στάση, δεν θεωρώ ότι μια έκνομη συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένουμε την ποινική διαδικασία», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Είναι εμφανές ότι η ΝΔ θέλει να καταρρίψει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «ηθικού πλεονεκτήματος» καταγγέλοντας παράλληλα τη στάση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέβησαν σε «δολοφονίες χαρακτήρων» κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση Λιγνάδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά στις κατηγορίες της ΝΔ ότι το κόμμα αντέδρασε αστραπιαία στην υπόεθση Γεωργούλη αποπέμποντας άμεσα τον ευρωβουλευτή σε αντίθεση με την υπόθεση Λιγνάδη, όταν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου υπήρξε «απόπειρα συγκάλυψης»

«Υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που το πιστοποιούν»

Ιατρικά έγγραφα επιβεβαιώνουν την καταγγελία της γυναίκας, ανέφερε η αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα, μιλώντας στο MEGA.

Έλληνας δικηγόρος Βρυξελλών, σημείωσε στο ίδιο κανάλι πως «η διάρκεια της δικαστικής έρευνας είναι προφανώς πολύ μεγάλη. Δεν έχω απάντηση γιατί μπορεί να κράτησε τρία χρόνια. Η έννοια των ιατρικών εξετάσεων μπορεί να είναι αποδείξεις για εκχυμώσεις, χτυπήματα, μπορεί να είναι και γενετικό υλικό. Πρέπει να υπάρξει ταυτοποίηση.

Αν χρειαστεί θα δικαστεί στο Βέλγιο αν το αδίκημα έχει λάβει χώρα στο Βέλγιο. Η ποινή για τον βιασμό είναι 5 με 10 χρόνια για τον βιασμό. Είναι σοβαρές ποινές, δεν είναι 5 χρόνια και εξαγοράζουμε, δεν είναι 2/3».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ