ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας «προβάρει» το πρωθυπουργικό του προφίλ με Σολτς

Ο Τσίπρας «προβάρει» το πρωθυπουργικό του προφίλ με Σολτς
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το πρωθυπουργικό του προφίλ «προβάρει» ο Αλέξης Τσίπρας με όχημα τη διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο σήμερα Πέμπτη του Πάσχα κι αύριο Παρασκευή.

Στις 20:00 απόψε θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ομογενείς σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Βερολίνου, στο Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία του αριστερού αδελφού κόμματος, του Die Linke.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην Κουμουνδούρου στη συνάντηση που θα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στις 09:00 της Παρασκευής στα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο «Βίλι Μπραντ».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Όλαφ Σολτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα το Φεβρουάριο κι αποτελεί, σύμφωνα με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα εξαιρετικώς ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον κ. Τσίπρα, αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ να είναι ξανά στην κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ελάχιστες είναι οι φορές που τόσο ο κ. Μπλίνκεν, όσο κι ο κ. Σολτς βλέπουν αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, της συνάντησης Τσίπρα– Σολτς είχε προηγηθεί η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2021 στην προεκλογική εκστρατεία του νυν Γερμανού καγκελάριου, όταν ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε σε τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών.

Όλα αυτά, πάντως, δεν σημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραμένει μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση την Πέμπτη στο Βερολίνο και με την ηγεσία του Die Linke. Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί ως γέφυρα της Αριστεράς με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Η δε σχέση με το SPD είναι σταθερή, όπως φάνηκε κι από την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός το Νοέμβριο του 2018 να μιλήσει σε συνέδριο του SPD.

Στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στο Βερολίνο αντιμετωπίζουν τον κ. Τσίπρα ως εν αναμονή πρωθυπουργό, γι’ αυτό και κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο κι ανάμεσα σε άλλα θα του εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει στη λιτότητα της προηγούμενης δεκαετίας, με τις ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες και για τη χώρα μας.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον κ. Σολτς τις προτάσεις που έχει καταθέσει και στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών «για μια άλλη Ευρώπη», την ίδια ώρα που κλείνει ξανά το μάτι στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο ανήκει στην ίδια ομάδα με το SPD του καγκελάριου.

Οι συνομιλίες, πέρα από τις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης χρονικής περιόδου, θα εστιάσουν και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Σε σχέση, εξάλλου, με την υπόθεση Γεωργούλη σημειώνουν με νόημα στην Κουμουνδούρου πως τα κόμματα κρίνονται κυρίως από τον τρόπο που διαχειρίζονται κρίσεις, εκτιμώντας πως η άμεση αντίδρασή τους περιόρισε τη ζημιά κι ενδεχομένως να τους επιφέρει κι εκλογικά οφέλη αν γίνει η σύγκριση με το πώς είχε χειριστεί η ΝΔ παρόμοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν που αφορούσαν στελέχη ή ευνοούμενούς της.

Όσον αφορά το τι γνώριζαν, λένε με νόημα πως αν είχε διαρρεύσει κάτι νωρίτερα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο πρώτοι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα το είχαν αξιοποιήσει πολιτικώς.

«Όταν, όμως, το θύμα ισχυρίζεται πως δεν το ήξερε ούτε καν η οικογένειά του πώς είναι δυνατό να μας κατηγορούν για αποσιώπηση;», αναρωτιούνται οι ίδιες κομματικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ