ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate και δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Debate και δημοσκοπήσεις βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
INTIME

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση, με αιχμή του δόρατος το θέμα της διεξαγωγής debate εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου και κυρίως γύρω από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη, προσκρούει στη θέση του Μαξίμου για ένα debate στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Την ίδια ώρα κόντρα έχει προκληθεί και γύρω από τις δημοσκοπήσεις.   

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επανάλαβε, στην ενημέρωση της Δευτέρας, την πάγια θέση περί διεξαγωγής μιας και μόνο τηλεμαχίας. Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για debate ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε πως «Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή πάνω από 90 ώρες, στο μεγαλύτερο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να υπάρξει».

«Τηλεμαχίες γίνονται. Τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει την προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτής της λύσης. Θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, γιατί αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο, πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων», ανέφερε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος.

Στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανακολουθία» καθώς όπως είπε είναι μεν «υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών». «Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες, οι οποίες είναι τεράστιες», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια από το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα». «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα» σανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέση για το θέμα έλαβε και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν θετικοί στη διεξαγωγή ενός debate με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Όπως αναφέρει, «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν και οι δημοσκοπήσεις μετά την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιούντα τα αστάθμητα δεδομένα των ερευνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το ζήτημα της αμφισβήτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, μιλώντας για «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων».

Στην θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις. Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προσθέτει ότι έτσι πραγματοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ