ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» για τις 10 Μαΐου το ντιμπέιτ - Οι έξι θεματικές ενότητες

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» για τις 10 Μαΐου το ντιμπέιτ - Οι έξι θεματικές ενότητες
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Κλείδωσε» η ημερομηνία της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθεί στην ΕΡΤ στις 10 Μαΐου. 

Η Διακομματική Επιτροπή συμφώνησε τελικώς σήμερα, Σάββατο 29/4, στη διεξαγωγή μόνο ενός ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το ντιμπέιτ θα έχει διάρκεια τρεις ώρες, και θα περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

  • 1η οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
  • 2η εξωτερική πολύτιμη και άμυνα
  • 3η κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
  • 4η υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος
  • 5η περιβάλλον - ενέργεια
  • 6η ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις, με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε δύο ντιμπέιτ, ένα μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και ένα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούσε η Νέα Δημοκρατία.

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία αντίρρηση για ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο επέμενε και σε δεύτερη τηλεμαχία πριν από το δεύτερο γύρο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί λόγω της απλής αναλογικής.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ:

​Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, σχετικά με την πραγματοποίηση debate των αρχηγών των κομμάτων, το ΚΚΕ πρόβαλε την πάγια θέση του για πραγματοποίηση debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που εξασφαλίζει και την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα -ιδιαίτερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- που καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με τη συγκυρία και την εκλογική τους δύναμη.


​Κατέθεσε ακόμη προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πιο ελεύθερη συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος και όχι να επαναληφθεί η έως τώρα γνωστή διαδικασία των αυστηρών κανόνων και των παράλληλων μονολόγων, που έχει επικριθεί από τους δημοσιογράφους, καθώς και από το τηλεοπτικό κοινό.


​Πρότεινε σε κάθε θεματική ενότητα και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, να μπορούν να γίνονται ερωτήματα, διάλογος, χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως γίνεται και στα άλλα τηλεοπτικά πάνελ.


​Τελικά προκρίθηκε το «παλιό μοντέλο» με βάση το οποίο θα γίνει το debate στις 10 Μάη.

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί υπό το συντονισμό ενός δημοσιογράφου κοινής αποδοχής, ο οποίος θα είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, ενώ θα συμμετάσχουν έξι κανάλια.

Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 10:00πμ του Σαββάτου, στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ