ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – Τι λένε τα κόμματα

Εκλογές 2023: Πώς θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – Τι λένε τα κόμματα
CNN Greece

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή ενός μόνο τηλεοπτικού ντιμπέιτ -και όχι δύο όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- κατέληξε το πρωί του Σαββάτου η Διακομματική Επιτροπή, με την τηλεμαχία να «κλειδώνει» στις 10 Μαΐου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η τηλεμαχία των αρχηγών των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στην ΕΡΤ, υπό το συντονισμό δημοσιογράφου κοινής αποδοχής και μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Το πρόσωπο αυτό δεν αποκλείεται να είναι ο Γιώργος Κουβαράς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τις ερωτήσεις θα υποβάλουν έξι δημοσιογράφοι από κανάλια εθνικής εμβέλειας, που θα πρέπει επίσης να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το ντιμπέιτ θα έχει διάρκεια τρεις ώρες, και θα περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

• 1η οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
• 2η εξωτερική πολιτική και άμυνα
• 3η κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
• 4η υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος
• 5η περιβάλλον - ενέργεια
• 6η ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Πληροφορίες αναφέρουν πως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση να έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό.

Επιτρέπονται, επίσης οι διευκρινιστικές ερωτήσεις (follow up), που θα έχουν διάρκεια από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

Το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί και ένα δεύτερο ντιμπέιτ, μόνο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τελικώς, η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη κατά τη διάρκεια της Διακομματικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τι λένε τα κόμματα

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας, ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση και τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς οξύτητα και αποκλεισμούς.

«Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00. Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια ενός δεύτερου ντιμπέιτ, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Με τη σειρά του το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, σχετικά με την πραγματοποίηση ντιμπέιτ των αρχηγών των κομμάτων, το ΚΚΕ πρόβαλε την πάγια θέση του για πραγματοποίηση ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που εξασφαλίζει και την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα -ιδιαίτερα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- που καθορίζουν τη στάση τους ανάλογα με τη συγκυρία και την εκλογική τους δύναμη».

Και συνεχίζει:

«Κατέθεσε ακόμη προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πιο ελεύθερη συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος και όχι να επαναληφθεί η έως τώρα γνωστή διαδικασία των αυστηρών κανόνων και των παράλληλων μονολόγων, που έχει επικριθεί από τους δημοσιογράφους, καθώς και από το τηλεοπτικό κοινό. Πρότεινε σε κάθε θεματική ενότητα και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, να μπορούν να γίνονται ερωτήματα, διάλογος, χωρίς αυστηρούς κανόνες και χρονόμετρα, όπως γίνεται και στα άλλα τηλεοπτικά πάνελ. Τελικά προκρίθηκε το “παλιό μοντέλο”, με βάση το οποίο θα γίνει το debate στις 10 Μάη».

ΜέΡΑ 25: Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Τις θέσεις, με τις οποίες προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, αφήνοντας, παραλλήλως, αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το αίτημά του για δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, αξιολογεί ως σημαντικότερο τόσο για τον ίδιο τον πολιτικό φορέα αλλά «κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών, (το γεγονός) ότι καταφέραμε να εισάγουμε ως μία από τις έξι θεματικές το Περιβάλλον και την κλιματική καταστροφή.

Ένα θέμα που δεν υπήρχε στις προτεραιότητες των υπολοίπων κομμάτων, παρ' όλη την κομβική σημασία του: πολύ απλά, η επιταχυνόμενη καταστροφή του πλανήτη επηρεάζει δραστικά όλα τα υπόλοιπα θέματα, από την οικονομία μέχρι τη μετανάστευση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε επιτυχία επίσης ότι αποτρέψαμε την ένταξη του μεταναστευτικού ζητήματος στη θεματική "άμυνα και εξωτερική πολιτική" όπως μετ' επιτάσεως ζητούσαν οι εκπρόσωποι Νέας Δημοκρατίας και Ελληνικής Λύσης», αναφέρεται επίσης, στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη παίρνει θέση για το αίτημα για τηλεμαχία μόνο μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα: «Ομόθυμα απορρίφθηκε η πρόταση για ξεχωριστό debate μόνο μεταξύ κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, πρόταση που έθεσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος σε αντίθεση με τις ίδιες του τις διακηρύξεις για πίστη στην απλή αναλογική. Προφανώς ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει Προεδρικό αλλά Κοινοβουλευτικό Σύστημα. Πώς να κατανοήσει την σημασία της Απλής Αναλογικής», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ