ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «ζυγαριά» του Μαξίμου το αφήγημα της κεντροαριστεράς και ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου»

Στη «ζυγαριά» του Μαξίμου το αφήγημα της κεντροαριστεράς και ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου»
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στην τελική ευθεία των εκλογών όλα τα κομματικά επιτελεία, εξετάζουν τις «ρωγμές» ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να εμφανίσουν οι τυχόν διαρροές ψηφοφόρων και προετοιμάζονται έτσι ώστε να καταφέρουν το κρίσιμο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου να τις κλείσουν.

Το μαγιάτικο εκλογικό στεφάνι δεν είναι από ρόδα φτιαγμένο, αλλά αντίθετα μοιάζει περισσότερο με ακάνθινο αφού ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι για τα τρία πρώτα κόμματα δύσβατος.

Στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το πρώτο κύμα δυσαρέσκειας που είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ψηφοφόροι από το κυβερνών κόμμα καθώς «πληγώθηκαν» από την αναποτελεσματικότητα του κράτους που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας στην τραγωδία των Τεμπών, φαίνεται πως πέρασε. Τα αρνητικά συναισθήματα για το αναποτελεσματικό κράτος φαίνεται ότι αμβλύνθηκαν και οι περισσότεροι «κραδασμοί» μειώθηκαν.

Υποχώρησε ο θυμός των Τεμπών

Ένα από τα βασικά «ατού» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εκλογές είναι πως η περιπέτεια των Τεμπών πέρασε μετά από τέσσερις εβδομάδες και από θυμός έγινε ανάμνηση στο υποσυνείδητο των ψηφοφόρων. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου όπως και οι φανερές που δεν απέχουν πολύ από εκείνες που δεν έχουν δημοσιευτεί. Στην πρόθεση ψήφου η έρευνα της pals που δημοσιεύτηκε στον ΣΚΑΙ την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να κινείται περίπου στο 32% έχοντας μια ασφαλή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν τελικά στο χρονικό διάστημα που απομένει καταφέρει ο πρωθυπουργός να καλύψει και το ποσοστό των ψηφοφόρων του κέντρου από το οποίο προσδοκά εκλογικά οφέλη ο Αλέξης Τσίπρας, τότε μπορεί να αποκτήσει ένα καλό «διαβατήριο» από την κάλπη της απλής αναλογικής προς τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης στις 2 Ιουλίου, κόβοντας το νήμα της αυτοδυναμίας.

Περιορισμοί στη δεξιά πολυκατοικία

Ο περιορισμός των διαρροών από ψηφοφόρους που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ είναι ένας ακόμη στόχος. Ήδη προς αυτό το σκοπό, η Ν.Δ κατέθεσε υπόμνημα, όπως και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε για να εξαιρεθεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους εκλογικούς κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσουν οι κάλπες. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η μη δυνατότητα μικρότερων κομμάτων να μετέχουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊο,υ καθώς δεν ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο ως νόμιμοι συνδυασμοί επειδή παρουσίαζαν διάφορα «κολλήματα», είτε με την ονομασία είτε με το έμβλημα του κόμματος. Αυτές οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής περιορίζουν τις όποιες απώλειες παρουσίαζε προς τα δεξιά της η Νέα Δημοκρατία.

Η αγαπημένη λέξη «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Ένα επιπλέον εκλογικό «ατού» φαίνεται πως έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Γιάνη Βαρουφάκη, ο άγνωστος «Χ» για την πρωθυπουργία στην οποία έχει αναφερθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και τα περί κυβερνήσεως ανοχής και ηττημένων υπέρ των οποίων αρχικά τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσαν την εντύπωση στους ψηφοφόρους ενός «θολού τοπίου» το οποίο φυσικά ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε πολιτικά.

Κανείς δεν θα γνώριζε το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΜΕΡΑ 25 αν ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες δεν αναφερόταν ο ίδιος σε αυτό και δεν γινόταν πολλαπλασιαστής του μηνύματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν το έκανε φυσικά τυχαία. Σκοπός του ήταν και ως ένα βαθμό το πέτυχε, να εκθέσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας έχοντας απευθύνει κάλεσμα συγκυβέρνησης για την πρώτη Κυριακή προς τους κυρίους Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και για «Δημητρούλες» αποδομώντας συνολικά το κεντροαριστερό μπλοκ στο οποίο απευθύνονται οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης πλην του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, που και εκεί τα τελευταία 24ωρα συνέβησαν εξελίξεις, για τις οποίες - κατά τον κ. Βελόπουλο - ευθύνεται η Ν.Δ η οποία ευελπιστούσε σε πολιτική εξαγορά βουλευτών του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης».

Ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου»

Στη ζυγαριά του κ. Μητσοτάκη, μπαίνει από τη μία το θολό αφήγημα της αντιπολίτευσης και από την άλλη ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου. Από τη μία ζυγαριά φαίνεται ότι μπορεί να κερδίζει πολιτικά οφέλη, από την άλλη όμως η πλάστιγγα μπορεί να γείρει επικίνδυνα αφού η πιθανότητα της χαλαρής ψήφου καραδοκεί.

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις επισκέψεις και στις προεκλογικές του ομιλίες καλεί τους ψηφοφόρους να στρατευτούν κοντά του για να φέρουν τη νίκη στη Ν.Δ έτσι ώστε η χώρα να μη επιστρέψει στο παρελθόν και χαθεί η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από την αστάθεια που μπορεί να φέρει στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει. Για αυτό και αναδεικνύει στις ομιλίες του με αριθμούς και όχι με παραδείγματα μόνο, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 70 δις ευρώ, και άρα θα βάλει τη χώρα σε νέα μνημόνια και σε νέα χρεοκοπία.

Η παγίδα της χαλαρής ψήφου που κρύβει το θολό τοπίο της αντιπολίτευσης κινητοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου και όλο το κομματικό και κυβερνητικό επιτελείο.

Αν παρατηρηθούν συνθήκες χαλαρής ψήφου θα κινδυνεύσει το υψηλό ποσοστό της πρώτης Κυριακής που θα αποτελέσει το εφαλτήριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχει σκεφτεί αρκετά νωρίς και για αυτό τονίζει μονότονα πλέον και με κάθε ευκαιρία ότι κρίσιμη είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία, η κάλπη της 21ης Μαΐου και όχι η δεύτερη εκλογή στις 2 Ιουλίου αφού προς το παρόν δεν τον απασχολεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση.

Η κάθε εκλογή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, η κάθε εκλογή είναι μια ξεχωριστή αναμέτρηση, λένε οι συνεργάτες του που σχεδιάζουν τα βήματα του εκλογικού σχεδιασμού για το χρόνο που απομένει μέχρι τις πρώτες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ