ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την έρευνα, στην πολιτική αρένα: Λινού, Γεροτζιάφας και Τσακρής μιλούν στο CNN Greece

Από την έρευνα, στην πολιτική αρένα: Λινού, Γεροτζιάφας και Τσακρής μιλούν στο CNN Greece
Από αριστερά, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η Αθηνά Λινού και ο Αθανάσιος Τσακρής ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΙΝΤΙΜΕ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ Eurokinissi, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΙΝΤΙΜΕ

Τους γνωρίσαμε καλά τα τελευταία τρία χρόνια, μεσούσης της πιο σοβαρής υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.

Μία πανδημία που άλλαξε τον κόσμο, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Και οι επιστήμονες αυτοί, έγιναν οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι, οι πραγματικοί μας σύμμαχοι, καθώς ακούγοντάς τους σχεδόν καθημερινά, νιώθαμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όταν όλα γύρω μας έμοιαζαν χαοτικά και επικίνδυνα.

Όλα αυτά μέχρι χθες, γιατί σήμερα οι εν λόγω λοιμωξιολόγοι, που είχαμε συνηθίσει να τους ακούμε για τον COVID, τις μεταλλάξεις, το πανδημικό κύμα, το excess mortality και τους εμβολιασμούς, μιλούν πλέον για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων, την αλληλεγγύη και το κοινωνικό κράτος.

Οι επιστήμονες αυτοί αναφέρουν ότι μπαίνουν στον προεκλογικό αγώνα με αίσθημα ευθύνης- καθώς κανείς δεν περισσεύει- και με στόχο να παλέψουν για να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και να προσφέρουν όπου μπορούν, μέσα από την μακρόχρονη και επίπονη εμπειρία τους.

Ο λόγος στους Αθηνά Λινού, Γρηγόρη Γεροτζιάφα και Αθανάσιο Τσακρή, όλοι τους υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

«Μόνο έτσι θα καταπολεμήσω τις ανισότητες»

Αθηνά Λινού - καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Υποψήφια στο Βόρειο Τομέα Αθήνας

Δεν μπορείς να παρέμβεις υπέρ των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο, μόνο μέσω της επιστήμης και της λειτουργίας των ανθρωπιστικών δράσεων σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζει η κυρία Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει στην πολιτική «αρένα».

Η υγειονομική κρίση, αλλά και η πληθωριστική και ενεργειακή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο, σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

«Εάν επομένως θέλω να καταπολεμήσω ανισότητες πρέπει να το κάνω και μέσα της πολιτικής. Συνεπώς, θεωρώ εντελώς απαραίτητους οι επιστήμονες στην πολιτική και καλό είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Θα σας έλεγα ξεκάθαρα, ότι η δημόσια υγεία, είναι πολιτική υπόθεση, κάτι που το διαπιστώσαμε όλοι μας εμφατικά στη διάρκεια της πανδημίας».

Στην συνέχεια, η κ. Λινού αναφέρει ότι αυτό που έχει παρατηρήσει και η ίδια, υπηρετώντας επί χρόνια την Προληπτική Ιατρική, είναι ότι συχνά εισπράττουμε απογοήτευση, καθώς κερδίζεις ένα βήμα και μετά έρχεται μία κρίση και διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να το υλοποιήσεις άμεσα.

4282092.jpg
Η Αθηνά Λινού / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ Eurokinissi

Δεν μπορείς δηλαδή να πείσεις την εκτελεστική εξουσία, ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο και πώς η πρόληψη έχει τεράστια σημασία, πολύ μεγαλύτερη από τη θεραπεία.

«Με τη λογική αυτή, θα σας έλεγα ότι δεν μπορώ να μείνω αμέτοχη, όταν βλέπω να συμβαίνουν γύρω μου κοσμογονικές αλλαγές» ανέφερε.

Σε ερώτηση του CNN Greece, ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητές της, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, η καθηγήτρια Λινού, αναφέρει:

«Βασικός μου στόχος είναι όλα αυτά που έχω διδαχθεί στην πανεπιστημιακή και ανθρωπιστική δράση, να επεκτείνω την εφαρμογή τους σε όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν και αόρατες ομάδες στη χώρα μας, όπως πρόσφυγες, Ρομά κλπ, οι οποίοι υποφέρουν και οφείλουμε να τους δούμε με άλλη οπτική. Θα ήθελα να γενικεύσω το πρόγραμμά μου, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής και αξιοπρεπής εργασία, αλλά και προαγωγή υγείας. Επίσης θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες σε κάθε τομέα. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ανισότητες στην παιδεία, θα έχουμε ανισότητες και στην εργασία και στην υγεία.


Πρεσβεύω την Αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ισονομία για όλους τους ανθρώπους».

Σε ερώτηση για το ψηφοδέλτιο του βόρειου τομέα, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι πρόκειται για μία δύσκολη πολιτικά περιοχή, ωστόσο είναι μία περιοχή στην οποία ζει για περισσότερα από 40 χρόνια, την γνωρίζει καλά, και άρα μπορεί να πει ότι εκπροσωπεί σωστά τους ανθρώπους.

Να διευρύνουμε το ΕΣΥ και να αναπτύξουμε την ιατρική έρευνα

Γρηγόρης Γεροτζιάφας καθηγητής Αιματολογίας στο παν. Σορβόνης – Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλονίκη

«Πράττω το καθήκον μου και μόνο αυτό», τονίζει αυθόρμητα ο καθηγητής Αιματολογίας, στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Σορβόνης, και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Θεσσαλονίκη κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, απαντώντας σε ερώτημα του CNN Greece για το γιατί κατεβαίνει στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023,

Βαθιά πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία, ο καθηγητής Γεροτζιάφας, θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος ενδεχομένως, πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κατέρχεται υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΙΝΤΙΜΕ

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπηρετήσει το ελληνικό υγειονομικό σύστημα, καθώς εργάζεται εδώ και χρόνια στο Παρίσι και ειδικότερα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εν τούτοις όταν τον ρωτάμε ποιοι είναι οι στόχοι του σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλεγεί κυβέρνηση, ο καθηγητής απαντά «να θωρακίσουμε και να διευρύνουμε το ΕΣΥ, να αναπτύξουμε την ιατρική έρευνα και να ολοκληρωθεί η ψηφιακή κατεύθυνση.

Στόχος μου επίσης είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλα τα πεδία και φυσικά στις υπηρεσίες υγείας».

Και συνεχίζει:

«Το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατία, αποτελούν το βασικό διακύβευμα στην σημερινή ιστορική περίοδο. Πρέπει να ανακοπεί η νεοφιλελεύθερη καταιγίδα. Σήμερα το ιστορικό καθήκον της Αριστεράς απέναντι στον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, είναι η ανόρθωση και επέκταση του Κοινωνικού Κράτους. Επιπλέον κατά την εποχή του νεοφιλελευθερισμού εισέρχεται σε κίνδυνο η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου ότι «οι παρούσες εκλογές δεν έχουν ατζέντα» ο κ. Γεροτζιάφας, υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο να περάσει η ατζέντα γιατί ακριβώς η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, μπορεί να αποπροσανατολίσει τα ουσιώδη προβλήματα σε επουσιώδη».

Στην προμετωπίδα επομένως του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο συνομιλητής μας θα έβλεπε, την προάσπιση της εργασίας και του μισθού, στοιχεία που δίνουν αξία στους αγώνες του λαού.

«Τα επείγοντα αναφορικά με τον σχεδιασμό μας που πρέπει να δούμε είναι τα εξής:


- Ανασχεδιασμός του ΕΣΥ σε προοπτική 10ετίας, ώστε το υγειονομικό μας σύστημα να παραμείνει όρθιο, λειτουργικό και αποδοτικό.


- Άμεση παρέμβαση για προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού


- Συναίνεση, μέσα από το κοινωνικό κράτος και μέσα από ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο.


- Ποιοτικές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη και τον ασθενή


- Αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας, όχι όμως για να κλείσουν κάποιες υπηρεσίες, αλλά για να διευρυνθούν.


- Γενναία χρηματοδότηση και μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα εργαλείο, που θα συνεισφέρει αναπτυξιακά στο ΑΕΠ.


- Μέριμνα για την άμβλυνση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων στη χώρα μας,


- Ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών του εθνικού συστήματος υγείας


- Οργάνωση και ανάπτυξη της κλινικής έρευνας


- Επιτάχυνση της ψηφιακής προσαρμογής των υπηρεσιών υγείας


Με την παραπάνω στρατηγική, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το brand name του εθνικού υγειονομικού μας συστήματος, ώστε να αποτελέσει ένα ελκυστικό πεδίο για να ανακόψουμε το brain drain», καταλήγει ο καθηγητής Γεροτζιάφας.

«Κανείς δεν περισσεύει»

Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ

«Το κυρίαρχο ερώτημα που δέχομαι τις τελευταίες μέρες: γιατί αποφάσισα να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;» λέει στο CNN Greece ο Αθανάσιος Τσακρής.

Ο Αθανάσιος Τσακρής

Και συνεχίζει:

«Γενικότερα, γιατί να θέλει κανείς να μπει στην “αναξιόπιστη” και “ανυπόληπτη” πολιτική; Την απάντηση έχει δώσει, μεταξύ άλλων, ο Μπρεχτ, εδώ και αρκετές δεκαετίες: “Όποιος είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που του επιβάλλεται”. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοκρατίας είναι ο ατομικισμός των πολιτών και η εσωστρέφεια που αποδυναμώνει κάθε μορφής συλλογικότητα. Επιπλέον, το μοιρολατρικό επιχείρημα “αφού, τελικά, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει” διαβρώνει την κοινωνική συνοχή, κάνει τους πολίτες ηττοπαθείς και άβουλους.

Γι' αυτούς τους λόγους, θέλησα να συμμετάσχω στην προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα το αίτημα για ουσιαστική αλλαγή στη χώρα μας, για δικαιοσύνη παντού, για μια δυναμική οικονομία και μια κοινωνία ισότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση, η ακρίβεια, η πανδημία συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό αδιεξόδων αλλά και προκλήσεων, για στρατηγικές που θα μας βγάλουν από αυτά τα αδιέξοδα. Σε μια συγκυρία λοιπόν που η αβεβαιότητα, η αστάθεια και η επισφάλεια είναι διάχυτες -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς- κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προτάσσει το "εγώ" έναντι του "εμείς".

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σκληρών μαχών που εκτυλίσσονται σε κοινωνικό επίπεδο. Να βάλουμε ψηλά τον πήχη στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στην οικολογία με αποφασιστικότητα και ανυποχωρησία. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη όσων πολιτών έχουν ενδεχομένως πικραθεί και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική.

Καθένας φέρει στην πολιτική τις δικές του "αποσκευές"-κοινωνικές, ιδεολογικές, επαγγελματικές, επιστημονικές- και μ' αυτές προσπαθεί κάτι να καταφέρει, να βάλει το δικό του λιθαράκι σ' ένα συλλογικό όραμα. Αυτό με ώθησε να πω το «ναι» και όχι η φιλοδοξία για ανέλιξη στον πολιτικό στίβο. Γιατί τι άλλο είναι η Δημοκρατία από μια πολύτιμη κληρονομιά, ένα παλίμψηστο αγώνων και κατακτήσεων; Κάθε γενιά έχει χρέος να προσθέσει τις δικές της σελίδες, μέσα από το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ