ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η άλλη όψη του... νομίσματος με τη μάχη προς την κάλπη να «φουντώνει»

Η άλλη όψη του... νομίσματος με τη μάχη προς την κάλπη να «φουντώνει»
EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Όλο και πιο «σκληρό» γίνεται μέρα με τη μέρα το σκηνικό που συνθέτουν τα κόμματα στον προεκλογικό τους αγώνα με τους πολιτικούς αρχηγούς να αφήνουν σιγά - σιγά τις «σοφτ» τοποθετήσεις και να σηκώνουν τους τόνους στα ύψη με φόντο την κάλπη της 21ης Μαΐου και παράλληλα οι παρατάξεις δίνουν «μάχες» σε όλα τα μέτωπα μη αφήνοντας να πέσει... τίποτα κάτω.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ατζέντα» της Δευτέρας ήταν γεμάτη από διαξιφισμούς, τόσο για την κοστολόγηση των προγραμμάτων (βασικά του ΣΥΡΙΖΑ), τα «τοπικά νομίσματα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την άγρια κόντρα του με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, να βάζουν τις δικές τους «πινελιές» στις ομιλίες τους.

Η διαμάχη για το κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για... κινήσεις πανικού του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την κοστολόγηση του προγράμματός του: «Έχουμε δει να επιτίθεται στις εταιρίες δημοσκοπήσεων, στους δημοσιογράφους, αυτά είναι που δείχνουν πανικό και όχι το να δείχνουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Στην παρουσία δείξαμε τους πέντε πυλώνες. Έχουμε πολλά μέτρα και έχουμε εξειδικεύσει πολλά που δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά. Τα μέτρα μας είναι πλήρως κοστολογημένα σε αντίθεση με του ΣΥΡΙΖΑ, στα 9 δις την τετραετία με βάση το σχέδιο σταθερότητας.

Βλέπουμε ένα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κοστίζει 83 δις ευρώ, σύμφωνα με τις Λογιστικές Υπηρεσίες του κράτους. Κάθε φορά που υπάρχουν οικονομικές εξαγγελίες από τα κόμματα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει μία αποτίμηση και γίνονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχω δει τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ποτέ αυτές τις ανακοινώσεις».

Από την Κουμουνδούρου, ωστόσο, μιλούν για «ψέμα» και «φαιδρή προπαγάνδα» περί κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι «...όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σε ανακοίνωση του ότι «ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ έχει καταντήσει ''ράβε-ξήλωνε'' δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η μόνη πρεμούρα του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει με ψέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δις, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το ΓΛΚ. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας».

Άγρια κόντρα και για τα «τοπικά νομίσματα»

Την ίδια ώρα, έντονη πολιτική κόντρα ξέσπασε και γύρω από την εισαγωγή τοπικών, παράλληλων νομισμάτων που πρότειναν στις 12 Μαρτίου κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως «συμβολή» στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από τη ΝΔ έγινε παραλληλισμός με την πρόταση Βαρουφάκη για το νόμισμα «Δήμητρα».

Η πρόταση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «53+» «Commonality», αλλά απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη τελικά στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 53+ πρότειναν επίσης την επανακρατικοιποίηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως και μία σειρά ανατροπών στη μεταναστευτική πολιτική - για παράδειγμα, την κατάργηση των κλειστών δομών στα νησιά και την αντικατάστασή τους με μικρές, ανοικτές δομές, αλλά και την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα».

Η επίθεση από τα γραφεία της Συγγρού ήταν σφοδρή και σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρθηκε σε νέες τυχοδιωτικές επιλογές και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον επί τέσσερα χρόνια υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα, στην ευθεία επίθεση μέσω ανακοίνωσης, γίνεται σύγκριση με τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο αναφέρει ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί να παιχτεί ξανά το μέλλον της χώρας στα ζάρια».

«Είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα. Και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια», απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως στην πρόταση της ομάδας Τσακαλώτου που προκάλεσε καταιγισμό σχολίων και στα social media, θέση πήρε και ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπου μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε: «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα - που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας - χρειάζεται το "Δήμητρα" γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί».

Ατάκες «φωτιά» από Μητσοτάκη και Τσίπρα

Το βράδυ, ήταν σειρά των αρχηγών να πάρουν τη σκυτάλη από τα κόμματά τους και να πάνε την κόντρα τους ένα βήμα... παραπέρα. Μητσοτάκης και Τσίπρας, άφησαν στην άκρη τις πιο «λάιτ» κριτικές και φαίνεται πως βάζουν σε εφαρμογή το «βαρύ πυροβολικό» της επικοινωνίας με τον λαό.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από Άρτα... έταξε εντός έδρας ήττα στον Αλέξη Τσίπρα: «Η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019 και σίγουρα δε θυμίζει την Ελλάδα του 2015», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στα προεκλογικά του σποτ δείχνει μία υποτιθέμενη «μαυρίλα», που όμως δεν υπάρχει, ενώ υπενθύμισε «τις κλειστές τράπεζες, την καθήλωση, τις περικοπές στις συντάξεις», με στόχο να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ.

Έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, τα αμυντικά και την εξωτερική πολιτική στοχεύοντας στο δεξιό ακροατήριο. Ο πρωθυπουργός όμως έθεσε επίσης ως στόχο στις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στην περιφέρεια της Άρτας, σημειώνοντας ότι το 2019 είχε έρθει δεύτερη για μερικές εκατοντάδες μόνο ψήφους. Αναφέρθηκε μάλιστα στο Αθαμάνιο, το χωριό του Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να ετοιμαστεί για μία ακόμη ήττα και μάλιστα εντός έδρας».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: «Το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία εμείς δεν το κρύβουμε. Το δείχνουμε, το διαφημίζουμε. Δεν ντρεπόμαστε για αυτό. Είναι κοστολογημένο. Είναι μελετημένο. Είναι μέτρα 9 δις ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Είναι όλα ενταγμένα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Και ποια ήταν απάντηση του κ. Τσίπρα; «Καλύτερα σφηνάκι, παρά τον Μητσοτάκη θα πει η νεολαία στον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε από τη Λαμία, κάνοντας αναφορά στο ιστορικό σύνθημα για τον πατέρα του, «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» και κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αν επιθυμούν την πολιτική αλλαγή.

Μάλιστα, ζήτησε από τους νέους να αψηφήσουν το «youth pass» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς τους πειθαναγκασμούς τού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο υποστήριζαν οι αντίπαλοί του.

Ως προς την τηλεμαχία που υποσχέθηκε το πρωί από τον ΑΝΤ1 ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις δεύτερες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε σε ειρωνικό τόνο πως «δεν ήταν γραπτό να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν πρόκειται να γίνουν δεύτερες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής από τις πρώτες».

Τέλος, σε σχέση με την κοστολόγηση των κυβερνητικών προγραμμάτων, υπενθύμισε πως το κόμμα του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε το δημόσιο χρέος, αλλά και τα χρέη της ΝΔ.

«Σε 15 μέρες τελειώνει ο εφιάλτης, έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Ως εδώ με την απαξίωση, τη στοχοποίηση των νέων, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία και την αδικία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανδρουλάκης: «Αναπαράγουν την τοξικότητα»

Τη δική του απάντηση στο διμέτωπο «πόλεμο» που δέχεται από Μητσοτάκη και Τσίπρα, έδωσε από τα Γρεβενά, όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από όπου έθεσε τα ζητήματα του δημογραφικού, της στήριξης νέων ζευγαριών με φορολογικά κίνητρα, ενώ ανακοίνωσε την πρόταση του κόμματος για νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους.

«Έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε την κοινωνία και τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και βέβαια κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επίσης, πολύ κρίσιμο θέμα για την περιφέρεια είναι το ενεργειακό.

«Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, δημοτικές κοινότητες και συνεταιρισμοί να έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να κάνουν πάρκα ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής για τα επόμενα 15 χρόνια».

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης συνομίλησε με φίλους και στελέχη του κινήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αγώνας καθημερινός, χωριό-χωριό, πόρτα-πόρτα, να περάσουν οι προτάσεις-λύσεις που προωθεί η δημοκρατική παράταξη, μακριά από τη διχόνοια και τη τοξικότητα που αναπαράγουν Τσίπρας και Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ