ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Λαμία Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Θωμάς Ζήκος

Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γίνεται στα ΜΜΕ όπου αυτές παρουσιάζονται.

Τονίζουν πως πέρα από τη διαχρονική υποτίμηση των ποσοστών τους και τα στατιστικά λάθη που γίνονται στις εκτιμήσεις και στις αναγωγές ψήφου, σημειώνουν πως σήμερα υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος αμφισβήτησης της εγκυρότητάς τους, το ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν «βρίσκονται» στις δημοσκοπήσεις.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως σύμφωνα με τα αστάθμητα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το κόμμα τους δεν βρίσκεται στο 26%, αλλά στο 14% κι αυτό γιατί πέντε στους επτά ψηφοφόρους τους δεν απαντούν είτε γιατί δεν εμπιστεύονται τις σφυγμομετρήσεις είτε γιατί φοβούνται πως θα γίνει κακόβουλή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων στην εποχή του Predator.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι μεγαλύτερη αυτής που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κι αυτό αποδεικνύεται από την απλή λογική, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό σήμερα που βρίσκονται στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν χαμηλότερο ποσοστό από το 31,5% που πήραν ως κυβέρνηση με τη φυσιολογική φθορά που αυτή έχει τον Ιούλιο του 2019.

Ιδίως, μάλιστα, προσθέτουν όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε κομβικές μάχες, όπως της πανδημίας και της ακρίβειας, και το «δήθεν» επιτελικό κράτος συνετριβη στα Τέμπη.

Σε σχέση, εξάλλου, με τις μετεκλογικές εξελίξεις κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι πρωτιά του κόμματός του θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Κι αν στο δημόσιο λόγο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να απευθύνεται και στο ΚΚΕ, αυτή η επίκληση αφορά κυρίως τους ψηφοφόρους του, τους οποίους επιχειρεί να προσεταιριστεί στις κάλπες.

Όσον αφορά τις τελευταίες παροχές για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- youth pass, ΕΝΦΙΑ, δημόσιοι υπάλληλοι-, στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται σκωπτικά πώς είναι δυνατό το δικό τους πρόγραμμα, «το οποίο δεν αλλάζουμε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», να μην βγαίνει αλλά στης ΝΔ να προστίθενται νέες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό να παραμένει ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας περιοδεύει σήμερα Τρίτη στην Α’ Πειραιά, όπου θα είναι και υποψήφιος.

Στις 17:00 θα συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μέσων σταθερής τροχιάς στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ,​ στον ηλεκτρικό του Πειραιά.

Στις 17:45 θα επισκεφθεί τη δομή συσσιτίου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος, στις 18:00 τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, στις 18:30 το Γηροκομείο της πόλης, ενώ στις 19:00 θα συνομιλήσει με πολίτες στο Cafe Liberty (πεζόδρομος Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου, πλατεία Τερψιθέας).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο MEGA, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και την παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ