ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την προφυλάκιση Μπελέρη - Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την προφυλάκιση Μπελέρη - Σκληρή απάντηση της Αθήνας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η προφυλάκιση του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής στη χώρα. Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) θα συμμετέχει στη διαδικασία. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης».

Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι ΜπελέρηςΦρέντι Μπελέρης / Facebook

Η ανακοίνωση:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

ΣΥΡΙΖΑ για προφυλάκιση Μπελέρη: Η Αλβανία να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Το μήνυμα, όμως, πρέπει να είναι σαφές: προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελληνοαλβανικές και οι ευρωαλβανικές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αμοιβαία επωφελή βάση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και συντεταγμένου διαλόγου, απέναντι σε λογικές εθνικισμού, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη.

Η πρώτη αντίδραση Μπελέρη μετά την προφυλάκισή του

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στα social media κάλεσε τον κόσμο στις αυριανές εκλογές, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Προφυλακιστέος ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη

Ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων, μια μέρα πριν διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Και οι δύο δικαιούνται να κάνουν έφεση σε πέντε μέρες από σήμερα και το εφετείο να αποφανθεί εντός δέκα ημερών. Μεσολαβούν, ωστόσο και άλλα δικαστικά διαδικαστικά.

Αλβανίδα ΥΠΕΞ προς Αθήνα: Σεβαστείτε τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας

Απαντήσεις στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, έδωσε μέσα από το Twitter η Αλβανίδα ΥΠΕΞ Όλτα Τσάτσκα.

Μεταξύ άλλων έγραψε ότι «Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να απορρίπτουν μία δικαστική απόφαση της χώρας μας, όταν τα αδιάσειστα στοιχεία που δήθεν ψάχνουν, ουσιαστικά δεν υφίστανται. Ο Φρέντι Μπελέρης συνελλήφθη, κατηγορούμενος για εγκληματική πράξη κατά της εκλογικής ελευθερίας».

Στη δεύτερη ανάρτησή της έγραψε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτη της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν σέβονται τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Oι αναρτήσεις της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στο Twitter:

Παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Μπελέρη ζητούν ομογενειακές οργανώσεις

Επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ με την οποία ζητούν την άμεση αμερικανική παρέμβαση για την απευλευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη απέστειλαν ομογενειακές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν λιγότερο από 48 ώρες πριν στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές η αλβανική κυβέρνηση επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην αρχή των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών και στα δικαιώματα της μειονότητας.

Αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη προερχόμενο από τη μειονότητα και μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας με κατηγορίες αμφιβόλου αξιοπιστίας. Πολιτικός αντίπαλος του Μπελέρη είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Γκέργκι Γκόρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη. Ο κ. Μπελέρης είναι μέλος της ελληνικής μειονότητας και στέλεχος του ΚΕΑΔ. Ένα τέτοιο χτύπημα στην αρχή της δημοκρατίας και την εκλογική διαδικασία θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Αλβανίας για εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στην Ε.Ε..

Δυστυχώς η σύλληψη του κ. Μπελέρη έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά αφότου τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Οι ομογενειακές οργανώσεις στην επιστολή εξαπολύουν πυρά και κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιστολή κλείνει με αίτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές έξω από το εστιατόριό του το βράδυ της Πέμπτης (11/5), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετάφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

Σήμερα δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία αποφάσισε την προφυλάκισή του.

Θα μεταφερθεί σύμφωνα με την ΕΡΤ στις φυλακές Τιράνων, όπου θα παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

Στις φυλακές Τιράνων

Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, το μεσημέρι του Σαββάτου (13/5).

Μεταφέρθηκε ήδη στις φυλακές Τιράνων, όπου θα παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον 10 ημέρες. Παράλληλα, το δικαστικό σώμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων, λόγω προβλημάτων υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έγινε γνωστή και τρίτη σύλληψη ομογενή. Πρόκειται για τον Βλαδίμηρο Κουμή, πρώην Δήμαρχο Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Ο κ. Μπελέρης νωρίτερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα. Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου. Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου. Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας. Όλοι μαζί για την αλλαγή. Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας».

Υπενθυμίζεται ότι, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές έξω από το εστιατόριό του το βράδυ της Πέμπτης (11/5), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετάφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ