ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Τέμπη και παρακολουθήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για την ψήφο των νέων

Με Τέμπη και παρακολουθήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για την ψήφο των νέων
Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα τη Δευτέρα Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Θωμάς Ζήκος

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει πολύ άγχος με τη σπουδή του να υφαρπάξει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ από την πρώτη Κυριακή», εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας με τη σειρά τους αυτή τη στάση του πρωθυπουργού, στην πίεση που ασκούν από τη δική τους πλευρά στον Νίκο Ανδρουλάκη για μετεκλογική συνεργασία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν με νόημα πως μόνο με πρωτιά του κόμματός τους διασφαλίζεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στις 22 Μαΐου, αφού εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης έτσι κι αλλιώς σχεδιάζει, «χωρίς τον ξενοδόχο λαό», δεύτερες εκλογές στοχεύοντας στην αυτοδυναμία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως το «συμβόλαιο αλλαγής» με τα 11 άρθρα του βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη σε σύγκριση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, η αισιοδοξία τους αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή, κάνοντας λόγο, για παράδειγμα, για σαφές προβάδισμα νίκης και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης (αύριο Τετάρτη μιλά στο Ηράκλειο ο κ. Τσίπρας), αλλά και μεγάλη μείωση της άνω των δέκα μονάδων διαφοράς που είχαν από τη ΝΔ στη Βόρειο Ελλάδα.

Πολύ θετικό πρόσημο βάζουν και στις πρόσφατες περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

Οι περισσότερες προσδοκίες τους βρίσκονται στους πάνω από 450.000 νέους ψηφοφόρους, στους οποίους και θα εστιάσουν τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, στοχεύοντας να συναντήσουν ένα 60% τουλάχιστον αυτών στην κάλπη, ποσοστό ικανό να φέρει την ανατροπή.

Η έμφαση θα δοθεί στην τραγωδία των Τεμπών και στις παρακολουθήσεις, σε ζητήματα δηλαδή που άγγιξαν βαθιά τη νεολαία και δημοκρατικών θεσμών και κράτους δικαίους στα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητοι οι νέοι σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οικονομικής φύσης.

Κοινή, πάντως, επιδίωξη με τη ΝΔ είναι η ψήφος να μην είναι χαλαρή, επιδιώκοντας την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση που θα τους φέρει σε καλύτερη θέση εκκίνησης είτε για τις διερευνητικές εντολές είτε- το πιθανότερο με τα σημερινά δεδομένα- για τις δεύτερες εκλογές.

Στο μεταξύ, o κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει σήμερα Τρίτη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στις 14:00, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στις 19:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ, περίπτερο 17).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ