ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Με την πλάτη στον τοίχο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη - Με την πλάτη στον τοίχο ο ΣΥΡΙΖΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Αν κάποιος προέβλεπε την περασμένη εβδομάδα επικράτηση της ΝΔ με 20 μονάδες διαφορά το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα έπειθε ούτε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες όμως έδωσαν την μεγαλύτερη ίσως νίκη κυβερνώντος κόμματος στη μεταπολίτευση, κάτι που οδηγεί σε πλήρη πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη.

Η ΝΔ δεν κέρδισε απλώς άνετα τις εκλογές. Έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην μεταπολίτευση:

  • Είναι η πρώτη κυβέρνηση που μετά την πρώτη της θητεία διπλασιάζει τη διαφορά της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Κέρδισε για πρώτη φορά όλους τους νομούς της Κρήτης, κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν κατέγραφε εκλογική νίκη της τάξης του 47%.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός της ΝΔ που κατάφερε να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα στον βασικό του αντίπαλο, να τον αποδυναμώσει πολιτικά τόσο που είναι άγνωστο πώς και πότε θα μπορέσει να ανακάμψει.

Στο στρατόπεδο των ηττημένων το σκηνικό είναι κατ’ αρχήν αμήχανο καθώς μια τέτοιου εύρους ήττα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη και επιπλέον όλοι γνωρίζουν ότι η επικρατέστερη επιλογή Μητσοτάκη είναι να πάει σε δεύτερες κάλπες ώστε να κυβερνήσει αυτοδύναμος και αυτό σημαίνει ότι θα πάνε σε μια δεύτερη προδιαγεγραμμένη ήττα. Ευθεία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν καταγράφηκε τη νύχτα εκλογών και αυτό δεν αναμένεται μέχρι και τη διεξαγωγή και των δεύτερων εκλογών. Άλλωστε κανείς δε θα έπαιρνε το ρίσκο να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να ξεκινήσει ως νέα ηγεσία με μία ήττα. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα μετατεθούν μετά τις επόμενες κάλπες.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «ο στόχος επετεύχθη», καθώς το ποσοστό είναι καθαρό διψήφιο και μάλιστα μετά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει πλέον τόσο ουτοπικό το σενάριο να πλασαριστεί το κόμμα ως ο δεύτερος πόλος κάτι που έχει απωλέσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι εδραιώνει με το αποτέλεσμα την ηγεσία του στο κόμμα και πιστεύει ότι αυτή τη φορά η παρέμβαση του και το αποτύπωμα του θα είναι πιο ευδιάκριτα και εντός κοινοβουλίου, στο οποίο δε συμμετείχε μέχρι σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο είναι αυτός που ορίζει το πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση του μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, χωρίς τον παραμικρό κλυδωνισμό από την αντιπολίτευση, που θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα από τον ίδιο. Με μια ισχυρή κυβέρνηση και με καλά νέα που αναμένει σύντομα όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φιλοδοξεί χτίσει ακόμα ισχυρότερα θεμέλια στην πολιτική ιστορία του τόπου, αλλά και στο ευρωπαϊκό πεδίο, αφού είναι το ισχυρότερο εκλογικά κεντροδεξιό κόμμα στην ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ